Hoe check je een brandblusser op geldigheid?

Een brandblusser moet altijd werken. Hier moet je op kunnen vertrouwen. Daarom moeten brandblussers in bedrijven gekeurd worden. Hoe vaak dit moet gebeuren, hangt af van het bedrijf. Meestal moeten zij elke twee jaar gekeurd worden. Bij hogere risico’s op brand, of in bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen, moet dit vaker gebeuren. Hoe check je een brandblusser op geldigheid? Er zijn twee dingen waar je op moet letten. 1) De levensduur vanaf productiedatum. 2) De geldigheid van de keuring.

Hoe check je een brandblusser op geldigheid? Check de productiedatum

Een brandblusser mag tot twintig jaar na productie worden gebruikt. De productiedatum van de brandblusser staat altijd aangegeven. Meestal onderop of op het handvat. Let goed op: de maximale levensduur is gebaseerd op de productiedatum. Niet op de verkoopdatum. Een blusser die een jaar in de schappen heeft gelegen voordat deze wordt verkocht, mag dus nog negentien jaar gebruikt worden, in plaats van twintig.

Een geldige keuring

Elke brandblusser die professioneel wordt gebruikt (dat wil zeggen in een bedrijf) moet voorzien zijn van een geldige keuring. Na keuring van de blusser, wordt deze voorzien van een keuringssticker met hierop de keuringsdatum. Natuurlijk alleen wanneer de brandblusser wordt goedgekeurd. Wordt deze afgekeurd, dan moet hij worden vervangen.

De keuringssticker moet altijd zichtbaar en leesbaar zijn. Controleer deze regelmatig. Het is aan te raden om de geldigheid van de aanwezige brandblussers goed te verwerken. Zorg ervoor dat je wordt ingelicht wanneer de geldigheid dreigt te verlopen.

Brandblussers tijdig vervangen

Zorg ervoor dat je brandblussers tijdig vervangt. Je kunt de geldigheid verlengen door de brandblusser te laten keuren. Is de brandblusser te oud, of wordt deze afgekeurd, dan moet je een nieuwe aanschaffen. Dat kan eenvoudig in de webshop van ARBO winkel. Wij verkopen alle soorten brandblussers.

Geldigheid voor particulieren

Particulieren zijn niet verplicht om de brandblusser te laten keuren. Gebruik je thuis een brandblusser? Let dan op de levensduur aan de hand van de productiedatum. Het is echter aan te raden om ook thuis de brandblusser te laten keuren. Je hebt namelijk geen zekerheid dat deze twintig jaar lang goed werkt.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou