Hoe behandel je een brandwond?

Het is belangrijk om dit te weten. Zeker wanneer er sprake is van een ernstige brandwond (een tweedegraads of derdegraads brandwond). Maar ook bij een eerstegraads brandwond is het belangrijk om te weten wat je wel en niet moet doen. Lees dit artikel daarom dus goed door.

Hoe behandel je een brandwond? Altijd eerst koelen

Voor brandwonden is er een gezegde: eerst water, de rest komt later. Het geeft aan hoe belangrijk het is om een brandwond eerst te koelen. Denk hier niet te eenvoudig over. Koelen is cruciaal voor het beperken van de schade. Daarom dien je ook lang te koelen. Misschien soms zelfs té lang voor je gevoel. Maar hoe doe je dit?

  • Koel met water: zelfs slootwater is beter dan helemaal niets
  • Probeer geen kleding te verwijderen die aan een brandwond is vastgekleefd: koel deze kleding gewoon mee
  • Gebruik lauw water, géén koud water
  • Koel minimaal een paar minuten bij een kleine brandwond
  • Bij een grote brandwond bel je 112 en blijf je koelen totdat hulp is gearriveerd

Wat doe je na het koelen?

Wanneer je klaar bent met koelen, hangt dus af van de ernst van de brandwond. Bij ernstige brandwonden blijf je dus koelen totdat professionele hulp arriveert. Zij zullen het behandelen van de brandwond vervolgens overnemen.

 

Heb je een wond voldoende gekoeld, dan is dit in veel gevallen genoeg. Het is misschien verleidelijk om er iets op te smeren, maar doe dit niet: het belangrijkste is dat de wond schoon blijft. Wel kun je eventueel vuil rondom de wond weghalen met bijvoorbeeld wat jodium. De wond zelf is als het goed is volledig uitgespoeld met water.

 

Is de wond open, of vochtig, dan kun je deze afdekken. Doe dit met vet gaas, voordat je verband aanbrengt. Vet gaas zorgt er namelijk voor dat verband niet aan de wond kan gaan verkleven. Zo heelt de wond sneller en bovendien voorkomt dit een hoop pijn.

Haal de juiste spullen in huis

Wellicht ten overvloede: water is dus het allerbelangrijkste bij het behandelen van een brandwond. Is er geen water, dan kun je speciale burncare producten gebruiken. Deze, maar ook andere producten voor brandwonden, vind je in de webshop van ARBO winkel. Heb je vragen? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou