Het VCA keurmerk

Het VCA keurmerk wordt alleen gegeven aan bedrijven die aan de eisen van VCA voldoen. Dit betekent dat deze bedrijven zich hebben laten certificeren, waarbij onafhankelijk is aangetoond dat aan de eisen van VCA voldaan is. Maar wat betekent zo’n VCA keurmerk nu precies?

Wat betekent het VCA keurmerk?

Het is te eenvoudig om te stellen dat een VCA keurmerk alleen maar een bewijs is dat men aan VCA standaarden voldoet. Toch is dit wel de voornaamste functie. VCA is goed gereguleerd. VCA en het VCA keurmerk worden beheerd door SSVV: Stichting Samenwerken Voor Veiligheid. Bij deze stichting zijn 23 verschillende brancheorganisaties aangesloten. De stichting maakt beleid en beheert onder andere ook de examens en examencommissies.

 

Het VCA keurmerk betekent dat een bedrijf voldoet aan de standaarden van VCA. Dit betekent dat er is bewezen dat de organisatie begrijpt welke risico’s er zijn op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. De organisatie weet deze risico’s naar eisen van redelijkheid en billijkheid te beperken en te beheersen. Ook belangrijk: van een VCA gecertificeerd bedrijf mag worden verwacht dat zij weten hoe zij goede, gezonde en veilige werkomstandigheden voor medewerkers creëren en waarborgen.

Twee soorten VCA keurmerken

Er zijn twee soorten VCA keurmerken die aan organisaties gegeven kunnen worden. Een VCA* en VCA** keurmerk. Deze keurmerken zijn grotendeels hetzelfde, maar er is een belangrijk verschil. VCA maakt onderscheid tussen hoofdaannemers en onderaannemers. Onderaannemers kunnen zich VCA* laten certificeren. Voor hoofdaannemers is er het VCA** certificaat.

 

Het verschil tussen hoofdaannemers en onderaannemers is de verantwoordelijkheid voor het project en de relatie met de opdrachtgevers. Voor beide VCA keurmerken gelden grotendeels dus dezelfde eisen en standaarden. Voor hoofdaannemers geldt echter dat zij te maken krijgen met extra werkzaamheden en verantwoordelijkheden. Denk aan beleid en planning. Daarom is VCA** iets uitgebreider.

Uitstekende promotie

Het VCA keurmerk is een uitstekende promotie voor bedrijven die over dit keurmerk beschikken. Het kan en mag namelijk zichtbaar worden gemaakt. Zo wordt het VCA keurmerk vaak getoond op of in het pand, maar ook bijvoorbeeld op bedrijfswagens of bedrijfskleding. Ook op de websites van de bedrijven wordt het meestal prominent vermeld. Dat wekt direct een goede indruk.

Kwaliteit en vertrouwen

Een VCA keurmerk staat voor kwaliteit en schept vertrouwen. Het zegt natuurlijk niet direct iets over de kwaliteit van de werkzaamheden of de service van het bedrijf in kwestie, maar biedt wel de zekerheid dat men te maken heeft met een bedrijf dat weet hoe het veilig moet werken.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

VCA verbodsborden

VCA verbodsborden VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. VCA verbodsborden worden gebruikt in situaties en bij bedrijven waar de VCA regels gelden

Lees verder »