Heftruck rijden zonder certificaat

Wie de regels erop naleest, zal misschien geneigd zijn om te zeggen: ja, dat mag. Wettelijk gezien mag het ook wel, mits er onomstoten kan worden aangetoond dat degene die de heftruck bestuurt goed opgeleid en capabel is. Ook zal moeten blijken dat de werkgever naar eisen van redelijkheid alles in het werk heeft gesteld om te zorgen voor een veilige werkomgeving. Zonder heftruck certificaat kan dit leiden tot problemen.

 

Heftruck rijden zonder certificaat is absoluut af te raden. De reden waarom is eenvoudig: zonder certificaat is het lastig aan te tonen dat aan wettelijke eisen is voldaan.

Heftruck rijden zonder certificaat kan leiden tot problemen

Een heftruck certificaat is niet wettelijk verplicht. Wat wel wettelijk verplicht is, is dat werkgevers moeten zorgen voor goede arbeidsomstandigheden en werknemers voldoende getraind moeten zijn om veilig hun werkzaamheden uit te kunnen voeren. Daarom wordt een heftruck certificaat vaak door werkgevers zelf wel verplicht gesteld. Zij hebben de vrijheid om dit te doen.

 

Heftruck rijden zonder certificaat betekent onnodig risico’s nemen. Met een certificaat weet men zeker dat er sprake is van goede kennis van veiligheid, capabele besturing van het voertuig en beheersing van risico’s. Dit kan hiermee dan ook bewezen worden. Zonder certificaat is dit een stuk lastiger.

 

Wanneer er een ongeval plaatsvindt of een ander ongeluk gebeurt met een heftruck, zullen werkgever en werknemer moeten aantonen dat er aan wettelijke eisen is voldaan. Kan dit niet worden aangetoond, dan kan dit gevolgen hebben. Ook mag de verzekering dan besluiten om schade niet te vergoeden.

Leid werknemers op in een dag

Neem dus geen onnodige risico’s en voorkom heftruck rijden zonder certificaat. Met een cursus van ARBO Centrum worden werknemers in een dag opgeleid tot veilige chauffeur, doen zij waardevolle kennis op, op het gebied van veiligheid en risico’s en behalen zij hun heftruck certificaat.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.