Heb ik een vooropleiding nodig voor de NEN3140 cursus?

Wie wil werken aan elektrische handgereedschappen en installaties onder laagspanning, moet in het bezit zijn van het NEN3140 certificaat. Let op: het gaat hier om werken áán en niet werken mét. Je mag bijvoorbeeld als medewerker van een bedrijf elektrisch gereedschap gebruiken. Is er echter een defect aan het gereedschap, dan mogen reparaties alleen worden uitgevoerd door medewerkers met NEN3140 certificaat. Dit geldt niet alleen voor gereedschap, maar ook voor meer alledaagse (kantoor)artikelen zoals koffiemachines en printers. Kortom: het is handig om je NEN3140 certificaat te behalen. Zeker wanneer je dagelijks werkt met elektrische installaties of handgereedschappen onder laagspanning.

 

Je NEN3140 certificaat kun je behalen door het volgen van een cursus en doen van examen. Maar heb je een vooropleiding nodig voor de NEN3140 cursus of mag iedereen deze volgen?

Heb ik een vooropleiding nodig voor de NEN3140 cursus?

Of je een vooropleiding nodig hebt voor de NEN3140 cursus hangt af van de cursus die je wilt volgen. Je hebt namelijk twee soorten NEN3140 cursussen: de NEN3140 VOP cursus en de NEN3140 VP cursus, met beide uiteraard het bijbehorende certificaat. Voor het volgen van de NEN3140 VOP cursus heb je geen vooropleiding nodig. Voor het volgen van de NEN3140 VP cursus dien je wel een elektrotechnische of vergelijkbare opleiding te hebben. “VOP” staat voor “Voldoende Onderricht Persoon”. “VP” staat voor “Vakbekwaam Persoon”.

De NEN3140 VOP cursus zonder vooropleiding

Werknemers van bedrijven die werken met of aan elektrotechnische installaties moeten op de hoogte zijn van de gevaren en risico’s die de werkzaamheden met zich meebrengen. De NEN 3140 VOP basiscursus is bedoeld voor iedereen die eenvoudige werkzaamheden aan elektrotechnische installaties uitvoert.

 

De NEN 3140 VOP basiscursus duurt één dag. Tijdens deze cursusdag leer je alle gevaren en risico’s die je moet kennen om veilig, eenvoudige, werkzaamheden aan elektrotechnische installaties uit te kunnen voeren. Ook leer je de gevaren en risico’s zoveel mogelijk te beperken. Wanneer je de basiscursus succesvol afrondt, ontvang je een NEN 3140 certificaat in de vorm van een ARBO pas. Het certificaat is drie jaar geldig. Wanneer je in het bezit bent van een VOP certificaat mag je alle handelingen alleen uitvoeren onder supervisie van een collega met een VP certificaat.

NEN3140 VP

De NEN3140 VP cursus kun je alleen volgen wanneer je een elektrotechnische of vergelijkbare opleiding hebt genoten, óf reeds in het bezit bent van het NEN 3140 VOP certificaat. Het verschil met het VOP certificaat is dat je met het VP certificaat zelfstandig werkzaamheden uit mag voeren en collega’s met VOP certificaat mag begeleiden. Zij mogen alleen werken aan installaties en apparaten onder supervisie van een VP-gecertificeerde collega.

 

Tijdens de NEN 3140 cursus leer je de gevaren en risico’s kennen die van toepassing zijn op het werken aan elektrotechnische installaties. Je leert deze gevaren en risico’s beperken en elektrotechnische handelingen zelfstandig en veilig uitvoeren. Er wordt aandacht besteedt aan onder andere de volgende onderwerpen:

 

  • Elektrotechnische gevaren en ongelukken
  • Elektrotechnische bedrijfsvoering en wetgeving
  • Veilig werken door deskundig personeel
  • Werken met een werkvergunning en schakelbericht

Inschrijven voor de cursus

Wil jij jouw NEN3140 VOP of VP certificaat behalen? Schrijf je dan in voor de geschikte NEN3140 cursus bij ARBO centrum. Dankzij onze ervaren, praktijkgerichte docenten behalen onze cursisten een slagingspercentage van meer dan 95%.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

NEN 3140 kosten

NEN 3140 kosten Om te mogen werken aan elektrische apparatuur en gereedschappen onder laagspanning dien je in het bezit te zijn van een geldig NEN

Lees verder »

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.