Wat is een EPT certificaat?

Voor het besturen van bedrijfsvoertuigen heb je een certificaat nodig. Zo ook voor de EPT: de Elektrische Pallettruck. Dus ben jij de term EPT certificaat ergens tegengekomen en vraag jij je af wat dit precies is, dan weet je het bij dezen. Het EPT certificaat is het officiële certificaat waarmee je aantoont dat je goed bent opgeleid om een EPT capabel en veilig te bedienen.

De EPT wordt gebruikt om in onder andere magazijnen en warenhuizen zware ladingen (pallets) van A naar B te brengen. De EPT kan pallets een stukje liften zodat deze verreden kunnen worden. Moderne EPT’s zijn vrijwel altijd elektrisch aangedreven. Ze vereisten dus geen spierkracht. Je loopt achter het voertuig aan.

Waarom een EPT certificaat?

Een EPT is geclassificeerd als een voertuig en daarom dien je hiervoor een certificaat te behalen. Dat is besloten uit het oogpunt van veiligheid. Een EPT is een voertuig dat bij verkeerd gebruik (grote) schade aan kan richten. Daarom is besloten dat je een EPT alleen mag besturen wanneer je in het bezit bent van een geldig certificaat.

Wat doet zo’n certificaat dan precies? Het is als het ware een bewijs van kundigheid. Wanneer er een calamiteit of controle plaatsvindt, moet je aan kunnen tonen dat je in staat bent om de EPT veilig te bedienen. Zo kan worden uitgesloten dat een ongeval of andere calamiteit aan onkunde was te wijten, of veroorzaakt is door iemand die de EPT helemaal niet had mogen bedienen.

Hoe behaal je het EPT certificaat?

Het EPT certificaat kun je alleen behalen door een EPT cursus te volgen en examen te doen. Is dat moeilijk? Nee hoor, het is prima te doen. ARBO centrum biedt deze cursus aan en onze cursisten behalen een slagingspercentage van meer dan 95%. 

Bovendien duurt de opleiding slechts een dag. Je behandelt de theorie en oefent de praktijk. Vervolgens doe je op beide onderdelen examen. Slaag je, dan ontvang je het EPT certificaat met een geldigheid van vijf jaar.

Maandelijks je
kennis updaten?

Benieuwd naar beschikbare data? Kijk dan direct verder

Relevante artikelen voor jou

Wat betekent logistiek?

Wat betekent logistiek? Wat betekent logistiek? Logistiek is de samenvatting van de complete keten van producent naar klant. Vanaf de productie, verscheping, opslag tot aan

Lees verder »

EPT certificaat geldigheid

EPT certificaat geldigheid Wat vrijwel iedereen in bepaalde sectoren weet, is dat je voor het besturen van bedrijfsvoertuigen een specifiek certificaat nodig hebt. Wat misschien

Lees verder »