EHBO stabiele zijligging

De stabiele zijligging: het is één van de fundamenten van EHBO. De EHBO stabiele zijligging is een positie die je moet kennen om goed EHBO te kunnen verlenen in specifieke situaties. Lang niet in elk geval hoef je deze ligging toe te passen. In situaties waarin je dit wel moet doen, kan dit het verschil maken tussen leven en dood.

Wat is de stabiele zijligging?

De stabiele zijligging is een positie die je een bewusteloos slachtoffer in laat nemen. Het is een positie die het slachtoffer uiteraard niet van zichzelf inneemt. Je helpt hem of haar hierbij.

 

Dat je deze positie toepast, is natuurlijk geen toeval. Het is wetenschappelijk bewezen dat dit de veiligste ligging is voor een bewusteloos slachtoffer. Iemand die bewusteloos is, loopt namelijk enkele extra risico’s. De EHBO stabiele zijligging helpt deze risico’s voorkomen. Iemand die het bewustzijn verloren heeft, heeft geen controle meer over het lichaam. Alle spieren worden slap. Ligt een bewusteloos slachtoffer op de rug, dan is de kans aanwezig dat de tong naar achteren zakt en de luchtwegen blokkeert. Het slachtoffer kan dan stikken. Ook kan een bewusteloos persoon braaksel niet zelfstandig wegwerken. Iemand die op de rug ligt, kan dus ook stikken in het eigen braaksel.

 

Door een slachtoffer in de EHBO stabiele zijligging te leggen, voorkom je deze scenario’s. De stabiele zijligging legt het slachtoffer in een zeer specifieke houding. Niet alleen om de eerder genoemde risico’s te voorkomen. Ook omdat, wanneer je weet hoe je dit moet doen, je iedereen in deze positie kunt krijgen. Hij is eenvoudig toepasbaar op elke persoon, vanuit elke houding.

Wanneer pas je de stabiele zijligging niet toe bij EHBO?

Er zijn enkele uitzonderingen waarbij je iemand bij EHBO niet in de stabiele zijligging legt. Bij zwangere vrouwen moet je zeer voorzichtig zijn. Leg een zwangere vrouw altijd op de linkerzijde en niet op de rechterzijde. Leg je een zwangere vrouw op haar rechterzijde in de stabiele zijligging, dan kan de bloedsomloop worden afgekneld.

 

Verder pas je tijdens EHBO de stabiele zijligging niet toe bij een vermoeden van hoofd- of nekletsel. Iemand dan in een andere houding leggen, kan dit letsel namelijk verergeren.

Stabiele zijligging leren

Wil jij de stabiele zijligging leren? Wij hebben de stappen beschreven in deze blog. Nog beter is het om een EHBO cursus te volgen. In deze cursus leer je de stabiele zijligging effectief toepassen. Hetzelfde geldt voor een BHV cursus.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou