Eerste hulp bij brandwonden

Een belangrijke zin om te onthouden bij eerste hulp bij brandwonden: Eerst water, de rest komt later! We kunnen het niet vaak genoeg vertellen hoe belangrijk koelen met water is bij het oplopen van een brandwond. Afkoelen met lauw water, minstens 10 minuten werkt zelfs nog tot één uur na het brandongeval. Maar wat moet er nog meer gedaan worden?

De beste eerste hulp bij brandwonden

Verwijder kleding en sieraden pas als de wond redelijk is afgekoeld. Uitzondering hierop zijn luiers en incontinentiemateriaal. Deze producten houden warmte vast, dus zullen de brandwond verergeren, trek die dus zo snel mogelijk uit.

 

Is de brandwond zo erg dat deze wit is als gekookte kipfilet of zwart? Bel onmiddellijk 112. Dit is namelijk een derdegraads brandwond en dat is de ergste brandwond die er is. Ook al lijkt het slachtoffer het overdreven te vinden omdat deze amper pijn heeft, moet je direct de hulpdiensten inschakelen. Bij een derdegraads brandwond ervaart het slachtoffer namelijk vaak geen pijn omdat de zenuwen zijn verbrand.

 

De huid heeft de functie om het lichaam warm te houden. Bij een brandwond verdwijnt dat (gedeeltelijk). Bovendien ben je de wond aan het koelen. Het lichaam van de gewonde koelt daardoor af. Zorg dus dat je het slachtoffer warm houdt. Leg een deken of een kledingstuk over de niet verbrande huid. Gebruik geen koud water, maar lauw water dat aangenaam aanvoelt.

 

Bent je klaar met koelen van de brandwond? Dek de wond dan af. Daarvoor gebruik je steriel verband. Heb je dat niet bij de hand, dan is een schone doek ook een oplossing. Heb je toevallig plastic huishoudfolie in de buurt? Daarmee kun je uitstekend de wond bedekken.  

Leer goede eerste hulp

Wil jij leren hoe je de beste eerste hulp bij brandwonden biedt? ARBO centrum leert het je in één van onze cursussen EHBO of BHV bij jou in de buurt. Schrijf je direct in.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.