Dit is het verschil tussen de soorten afzetlint

Afzetlint is om duidelijk te maken dat een bepaald gebied niet toegankelijk is. Of juist om ervoor te zorgen dat er via een bepaalde route wordt gelopen / verplaatst. Iedereen zal bekend zijn met afzetlint, maar wie goed oplet ziet dat er verschillende soorten afzetlint zijn. Wat is het verschil tussen de soorten afzetlint? Er kunnen heel veel soorten afzetlint zijn, maar er is maar één verschil dat je moet weten.

Welke soorten afzetlint zijn er?

Afzetlint komt in veel verschillende soorten. Dan kun je denken aan dikte maar natuurlijk vooral aan kleur. Je kunt afzetlint bestellen in veel verschillende kleuren. Effen kleuren, maar ook gemarkeerd lint. Wanneer het gaat om gemarkeerd lint is het heel erg belangrijk om te weten dat er hier een duidelijke regel is: rood/wit afzetlint duidt op gevaar en is alleen bedoeld voor hulpdiensten.

Afzetlint voor hulpdiensten

Afzetlint voor hulpdiensten is eenvoudig te herkennen aan de wit/rode markering. Dit is afzetlint dat wordt gebruikt om een gevaarlijke situatie aan te geven. Denk aan rondom een ongeluk of wanneer een gebouw ontoegankelijk is vanwege een gevaarlijke stof. Dit afzetlint mag alleen door hulpdiensten worden gebruikt zodat de functie duidelijk blijft. Als iedereen dit lint zou mogen gebruiken, zou niet meer duidelijk zijn dat het wijst op gevaar. Wanneer je rood/wit afzetlint ziet dan weet je: oppassen en uit de buurt blijven.

Afzetlint ter waarschuwing / verkeerslint

Een ander soort afzetlint is het afzetlint ter waarschuwing. Ook dit lint is vaak gemarkeerd maar dan niet rood/wit. Zwart/geel is de meest gebruikte kleur. Dit lint gebruik je om mensen te waarschuwen dat een plek of locatie niet toegankelijk is voor onbevoegden. Het kan bijvoorbeeld om een afgezet stuk terrein gaan. Of om een bepaalde ruimte of ingang in een gebouw. Ook in het verkeer wordt dit lint vaak gebruikt. Om een stilstaand voertuig of puin heen bijvoorbeeld, maar ook om in combinatie met signalering en borden rijstroken af te sluiten. Vandaar dat veel mensen deze variant verkeerslint noemen.

Afzetlint ter markering

Afzetlint voor hulpdiensten en ter waarschuwing is behoorlijk dwingend van aard. Afzetlint ter markering is iets vriendelijker. Ook dit afzetlint is bedoeld om mensen duidelijk te maken dat ze niet voorbij het lint moeten komen. Je vindt dit lint alleen in andere situaties. Afzetlint in een opvallende kleur kan worden gebruikt om looppaden te creëren of om ruimtes onder te verdelen in verschillende secties. Je ziet dit soort lint vaak bij evenementen en op andere plekken waar veel mensen zijn of waar een goed onderscheid of goede doorstroom belangrijk is.

Afzetlint aanschaffen

Je kunt bij ARBO winkel terecht voor het aanschaffen van afzetlint. Verkeerslint en afzetlint voor gevaar. Nogmaals: die laatste soort is alleen voor hulpdiensten. Ook hulpdiensten kunnen dus bij ons terecht.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou