De verschillen tussen VCA in Nederland en internationaal

De verschillen tussen VCA in Nederland en internationaal zijn niet groot. Zeker niet wanneer je kijkt naar landen met vergelijkbare welvaart en industrieën. De regels en verplichtingen omtrent veiligheid, gezondheid en milieu zijn in landen als België, Duitsland, Frankrijk en de Scandinavische landen op veel gebieden gelijk aan die van ons. Er is echter wel een belangrijk verschil: VCA is een nationaal iets, een Nederlands initiatief. Hoewel de meeste andere landen een soortgelijk instrument kennen, worden deze over en weer soms niet erkend.

Waar wordt de Nederlandse VCA erkend?

Ondanks dat elk land zijn eigen vorm van VCA heeft, wordt de Nederlandse VCA wel in diverse landen erkend. Namelijk: België, Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Dit betekent dat wanneer je in een van deze landen gaat werken (ook tijdelijk, bijvoorbeeld wanneer je wordt gedetacheerd), jouw Nederlandse VCA certificaat daar wordt geaccepteerd en je in de basis geen andere, lokale vergelijkbare veiligheidsopleiding hoeft te doen.

 

Ga je in het buitenland werken, dan dien je mogelijk een ander certificaat te halen of op andere wijze aan te tonen dat je capabel bent. Word je door je werkgever naar het buitenland gezonden, dan is het in de basis de verantwoordelijkheid van de werkgever om aan alle eisen te voldoen. Ga je als zelfstandige aan de slag in het buitenland? Check dan goed van tevoren welke eisen er worden gesteld.

Wat zijn de verschillen tussen VCA in Nederland en internationaal?

In Europa zijn de veiligheidseisen vaak duidelijk. VCA is in Nederland een indirect voortvloeisel uit Europese wetgeving. Met VCA voldoet Nederland aan de Europese eisen. In de meeste andere Europese landen wordt Europees recht op een soortgelijke manier doorgevoerd in nationaal recht. Er is vanuit Europese wetgeving geen strakke regelgeving over hoe veiligheidswetgeving nationaal geïmplementeerd dient te worden. Daarom heeft het ene land een instrument dat lijkt op onze VCA, maar kan een ander land het compleet anders aanpakken.

Verschillen zijn groter buiten ons continent

Ga je buiten Europa werken, laat je dan goed informeren. Dit geldt uiteraard ook voor landen binnen Europa, maar binnen ons continent zul je veel vaker te maken krijgen met wet- en regelgeving die lijkt op die van ons. In andere delen van de wereld is het lang niet altijd zo goed geregeld als hier. In grote delen van de wereld is er helemaal geen wet- of regelgeving op het (detail)niveau zoals wij dat hier kennen.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

VCA verbodsborden

VCA verbodsborden VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. VCA verbodsborden worden gebruikt in situaties en bij bedrijven waar de VCA regels gelden

Lees verder »