De geldigheid van VCA

De geldigheid van VCA is altijd onderwerp van discussie geweest. Het is ook niet makkelijk om te zorgen voor een goede geldigheid van VCA. Je wilt ervoor zorgen dat mensen veilig aan het werk zijn. Dat betekent dat er zo nu en dan gecontroleerd moet worden of er nog voldoende sprake is van kennis op het gebied van veiligheid en risico’s. Aan de andere kant wil je werknemers en bedrijven niet onnodig belasten. Daarom is bij het bepalen van de geldigheid van VCA gekozen voor een geldigheidsduur die – volgens de betrokkenen – goed het midden houdt tussen kwaliteit en frequentie.

De geldigheid van VCA voor werknemers

De geldigheid van VCA voor werknemers is vastgesteld op tien jaar. Dat is een zeer acceptabele interval. Het betekent dat iemand die zijn/haar hele volwassen leven in een VCA sector werkt, hooguit vier of vijf keer VCA examen dient te doen.

 

Waarom is er gekozen voor een geldigheid van VCA van tien jaar? Hierin is dus de afweging tussen veiligheid en “overlast” gemaakt. Herhaling van VCA is nodig omdat er doorlopend nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden en er nieuwe inzichten ontstaan. Dit gebeurt echter ook weer niet in zo’n tempo dat er jaarlijks opnieuw getoetst moet worden. Het programma van VCA is dan ook mede ontwikkeld met een oog op een bepaalde duurzaamheid. Het draait om algemene veiligheidskennis die lang van toepassing blijft.

 

Ook als er na tien jaar niets is veranderd op het gebied van VCA, zul je toch opnieuw VCA examen moeten doen. Dit is om ervoor te zorgen dat alle kennis goed in het geheugen blijft. Na tien jaar ben je ongetwijfeld bepaalde dingen vergeten.

 

Wat betreft geldigheid van VCA moet ook worden opgemerkt dat VCA basis en VCA VOL natuurlijk twee verschillende certificaten zijn. VCA VOL is wel geldig als basis, maar omgekeerd niet.

De geldigheid van VCA voor werkgevers

Dan is er natuurlijk ook nog de geldigheid van VCA voor werkgevers. Werkgevers kunnen zich middels een audit VCA* of VCA** laten certificeren. De VCA* certificering is bedoeld voor bedrijven die als onderaannemer worden ingeschakeld. De VCA** certificering is bedoeld voor bedrijven die als hoofdaannemer werken.

 

De geldigheid van VCA voor bedrijven, ligt iets ingewikkelder dan voor medewerkers. Middels een officiële certificeringsaudit kun je als bedrijf de gewenste VCA certificering behalen. Is deze eenmaal binnen, dan blijft die in principe geldig. Er wordt een beroep gedaan op de eigen verantwoordelijkheid van bedrijven. Zo kan in de RI&E te worden gemotiveerd wat er wordt gedaan om aan de eisen van VCA te blijven voldoen en beargumenteert het bedrijf ook hoe lang VCA geldig is.

 

Dit alles is niet verplicht. Het is echter wel zo dat er, zeker na een bedrijfsongeval, een inspectie van de Inspectie SZW kan plaatsvinden. Blijkt hieruit dat de veiligheid niet in orde was, dan kan dit gevolgen hebben. Daarom is het voor bedrijven goed om na te denken over een schappelijke termijn waarop opnieuw gecertificeerd dient te worden. Dit is belangrijk met het oog op de veiligheid van medewerkers.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

VCA verbodsborden

VCA verbodsborden VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. VCA verbodsborden worden gebruikt in situaties en bij bedrijven waar de VCA regels gelden

Lees verder »

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.