Blusdeken gebruiken

Een blusdeken gebruiken doe je om een beginnende brand snel en effectief te kunnen blussen. Een blusdeken is effectief bij zeer veel verschillende branden. Ook bij branden die je soms met een schuimblusser niet kunt blussen, of waarbij een poederblusser erg veel nevenschade aan zou richten. Blusdekens zijn zelfs geschikt voor het blussen van een persoon die in brand staat. In deze blog lees je hoe je blusdekens gebruikt.

Een blusdeken gebruiken: hoe werkt dat eigenlijk?

Een blusdeken is een speciale deken die in meerdere afmetingen verkrijgbaar is. De deken is gemaakt van langdurig onbrandbaar materiaal inclusief een brandwerende coating. Dit zorgt ervoor dat de deken zelf geen vlam vat wanneer deze wordt gebruikt.

 

Een blusdeken blust het vuur door de zuurstoftoevoer af te snijden. Zonder zuurstof kan vuur niet branden. Een blusdeken is geschikt om zeer veel verschillende soorten branden mee te blussen. Belangrijk daarbij is dat de zuurstoftoevoer volledig wordt afgesloten. Een blusdeken gebruiken is mogelijk bij objecten, maar deze moet dan wel groot genoeg zijn. Wanneer de bron niet volledig kan worden afgedekt, zal het vuur niet volledig kunnen worden gedoofd.

 

In zeer veel gevallen zal een blusdeken echter toereikend zijn. Denk aan een pan die vlam vat en die je af kunt dekken met een blusdeken, of een elektrisch apparaat dat in brand vliegt.

Blusdeken gebruiken bij personen die in brand staan

Wanneer een persoon in brand staat, is een blusdeken vaak de beste manier om deze persoon te blussen. Brandblussers zijn vaak niet ideaal omdat het moeilijk richten is wanneer de persoon beweegt en deze bovendien nevenschade aan kunnen richten. Zo heeft het poeder van een poederblusser een irriterend en laxerend effect en is het gebruik van een CO2 blusser zeer gevaarlijk omdat je door de ijskoude temperatuur van het blusmiddel brandwonden op kunt lopen.

 

Is er geen blusdeken voorhanden? Gebruik dan een schuimblusser of poederblusser in geval van nood. Is er wel een blusdeken? Wikkel de persoon dan in op de plek waar hij/zij in brand staat om de brand snel te blussen.

Blusdeken aanschaffen

Wil jij een blusdeken aanschaffen? Dat kan snel en eenvoudig in de webshop van ARBO winkel of in onze fysieke winkel in Ede.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou