Blaasje ooglid

Heb je last van een blaasje op je ooglid? Dan heb je misschien een “chalazion”. Of in begrijpelijke taal: een hagelkorrel of gerstekorrel. Het kan ook iets anders zijn. Soms weet je simpelweg niet hoe het er gekomen is. Het goede nieuws is dat een blaasje op je ooglid bijna altijd vanzelf weer weg gaat.

Wat kan ik doen tegen een blaasje op mijn ooglid?

Als je advies zoekt over wat je kunt doen tegen een blaasje op je ooglid, moeten wij je teleurstellen. Er is niet heel veel wat je kunt doen. Het belangrijkste is dat je er niet aan gaat zitten. Het blaasje kan namelijk een kleine ontsteking zijn. Ga je er aan zitten of er van alles op smeren, dan kan het alleen maar erger worden.

Als het plekje een hagelkorrel is, moet deze binnen ongeveer 6 weken weer weg gaan. Dit blaasje wordt veroorzaakt door een verstopte talgklier. Vervelend en misschien pijnlijk, maar niets om je zorgen over te maken. Behalve als het bultje na een paar weken nog niet weg is. Of wanneer hij groter wordt en meer pijn gaat doen. Misschien heb je dan een bacteriële ontsteking. Neem contact op met je huisarts. Dit blaasje kan verwijderd worden.

 

Als het blaasje op je ooglid geen hagelkorrel is, kan het echt van alles zijn. Misschien heb je per ongeluk je ooglid opengekrabt, is er iets tegenaan gekomen of is het gaan ontsteken. Soms ontstaat er een blaasje op je ooglid omdat vocht en vuil niet goed kunnen worden afgevoerd. Je kunt kijken of een warm oogkompres werkt. Dit maak je eenvoudig zelf. Maak een schone washand nat met goed warm water. Laat de washand een paar minuten weken op je oog. Herhaal dit een paar keer per dag voor een aantal dagen. De kans is aanwezig dat het blaasje op je ooglid verdwijnt.

Bel de huisarts als je het niet vertrouwt

Bel bij twijfel altijd de huisarts. Misschien moet je huisarts het behandelen of heb je medicatie nodig. Met je ogen kun je nooit te voorzichtig zijn.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou