Angel wesp verwijderen

Moet je de angel van een wesp verwijderen? Wanneer een bij je steekt, blijft er een angel achter in de huid. Bij een wesp is dit doorgaans niet het geval. Het kan echter wel gebeuren. Wat doe je dan?

 

Je moet wel even voor de zekerheid kijken of de angel van de wesp in de steekwond zit, maar waarschijnlijk is dat niet zo en hoef je niets te verwijderen. De angel van een wesp heeft namelijk geen weerhaakjes. Als een wesp gestoken heeft, kan ze gewoon de angel er zelf uittrekken en wegvliegen. Zo kan ze in haar leven meerdere malen haar angel gebruiken zonder daarvoor het leven te hoeven laten. Maar je zult niet zien dat de angel bij jou wel is losgekomen.

Hoe moet je de angel van een wesp verwijderen?

De angel van de wesp verwijderen als die toch in de wond zit, is bij een wesp ook makkelijker dan bij een bij. Dat komt omdat een bij wel weerhaakjes aan de angel heeft en de wesp niet. Net zo goed als de wesp haar angel weer uit de steekwond kan trekken is het voor jou ook makkelijk. De angel van de wesp verwijder je het eenvoudigst met je eigen nagel. Schraap over de angel heen en je veegt deze er zo uit. Mocht je een mes in de buurt hebben; je kunt dit schrapen ook doen met de botte kant van het mes. Ga niet met je vingers de angel proberen te pakken of met een pincet in de angel knijpen om deze eruit te halen. Grote kans dat je dan het gifzakje waar nog wat in zit extra goed uitknijpt in de wond. Op deze manier vererger je de reactie en zal de zwelling groter worden.

Wanneer de angel eruit is

Wanneer je de angel verwijderd hebt,  was je de wond schoon met water en zeep, ontsmetten kan daarna en vervolgens ga je de opkomende zwelling beteugelen door de plek te koelen. Je kunt daar alles wat schoon en koel is voor gebruiken. Zoek in de vriezer naar een zak bevroren groenten, wikkel er een schone theedoek omheen en je hebt een prima zelfgemaakte coolpack!

Leer allerlei soorten beten en steken behandelen

Wil je meer weten over hoe je steken van insecten zoals wespen moet behandelen? Doe onze cursus EHBO of BHV en we vertellen je er alles over. Eén van onze 12 vestigingen zit vast bij je in de buurt, dus schrijf je direct in.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou