transport en logistiek cursus

Alles weten over transport en logistiek cursussen?

ARBO centrum heeft alle kennis over stapelaar cursussen in huis. Al deze kennis delen we maar al te graag met onze bezoekers. We hebben alles over transport en logistiek cursussen op een pagina gezet. Met een klik op onderstaande button ga je naar de pagina met transport en logistiek cursussen!

Is er een verschil tussen transport en logistiek?

Transport en logistiek worden altijd in één adem met elkaar genoemd. Men spreekt ook van de sector transport en logistiek. Is er een verschil tussen transport en logistiek? Of kun je beide termen door elkaar gebruiken en verwijzen zij naar hetzelfde? Hier lees je hoe het precies zit.

Is er een verschil tussen transport en logistiek?

Om gelijk de vraag te beantwoorden: is er een verschil tussen transport en logistiek? Ja, dat is er. Toch hebben zij met elkaar te maken. Sterker nog: ze zijn in principe altijd met elkaar verbonden. Het is dus niet voor niets dat men spreekt van “transport en logistiek”, en dat beide termen bijna altijd samen genoemd worden.

 

Het verschil? Het transport is onderdeel van de logistieke keten. Transport verwijst naar een specifiek onderdeel, logistiek is het complete proces hier omheen.

 

Er is dus niet zo zeer een verschil tussen transport en logistiek: het is meer een kwestie van een onderdeel versus het gehele plaatje. Vergelijk het met BHV en EHBO. EHBO is onderdeel van BHV (bedrijfshulpverlening), maar BHV bestaat uit meerdere dingen (EHBO, brandbestrijding en evacuatie). Zo is transport onderdeel van logistiek, maar vormt het niet het hele verhaal.

Wat is dan precies het logistieke proces?

Met logistiek wordt de complete “logistieke keten” bedoeld: van A tot Z. Van producent naar klant. Logistiek omvat de productie, het verschepen hiervan, opslag (indien van toepassing) en levering aan afnemers, retailers of klanten.

De rol van transport

Transport is dus een schakel in het gehele logistieke proces, een onderdeel van de gehele keten. Wel is het zo dat transport meerdere keren in het proces plaats kan vinden. Elke keer wanneer goederen over de openbare weg, via het water of door de lucht verscheept worden van de ene locatie naar de andere, is er sprake van transport.

Waarom dan toch transport en logistiek samen?

Er is dus een verschil tussen transport en logistiek. Toch blijf je deze twee termen heel vaak samen zien. Dat is ook logisch. Niet alleen is transport een onmisbaar onderdeel van de logistieke keten; veel ondernemingen die werken in de transportsector zijn óók betrokken bij de logistiek. Lang niet altijd zijn zij zelf verantwoordelijk voor overige logistieke taken; hun werkzaamheden hangen hier toch mee samen. Denk aan een vrachtwagenchauffeur die een lading aflevert bij de expeditie. Hier stopt het transport, maar gaat het logistieke proces direct verder: de vracht wordt uitgeladen, gesorteerd en klaargemaakt voor verdere verwerking. Daarom is het volstrekt logisch om te spreken van transport en logistiek. Maar nu weet je wel het verschil.

Heb je een vraag?
Maandelijks blog
overzicht ontvangen?

Gerelateerde cursussen

Altijd een vestiging in de buurt

Met vestigingen door het hele land is ARBO centrum altijd goed bereikbaar!

Alkmaar
AlkmaarMeer informatie
Lees verder
Otterkoog 93 d
1822BX Alkmaar
Amsterdam
AmsterdamMeer informatie
Lees verder
Nieuwe Hemweg 24
1013 CX Amsterdam
Apeldoorn
ApeldoornMeer informatie
Lees verder
Violierenplein 101
7329 DR Apeldoorn
Barendrecht
BarendrechtMeer informatie
Lees verder
Bijdorpplein 9-11
2992 LB Barendrecht
Breda
BredaMeer informatie
Lees verder
Koperstraat 4
4823 AG Breda
Den Haag
Den HaagMeer informatie
Lees verder
Junostraat 6
2516 BR Den Haag
Gorinchem
GorinchemMeer informatie
Lees verder
Papland 13-K
4206 CK Gorinchem
Groningen
GroningenMeer informatie
Lees verder
Sportlaan 2
9791 LX Ten Boer
Hengelo
HengeloMeer informatie
Lees verder
Aquamarijnstraat 143
7554 NP Hengelo
Houten
HoutenMeer informatie
Lees verder
Wilgenkade 5
3992 LL Houten
Lelystad
LelystadMeer informatie
Lees verder
Koperstraat 3A
8211 AK Lelystad
Maastricht
MaastrichtMeer informatie
Lees verder
Malbergsingel 62
6218 AV Maastricht
Nijmegen (VCA)
Nijmegen (VCA)Meer informatie
Lees verder
Kamerlingh Onnesstraat 6b
6603 AZ Wijchen
Sneek
SneekMeer informatie
Lees verder
Harmen Sytstrastraat 8a
8602 TM Sneek
Spijkenisse
SpijkenisseMeer informatie
Lees verder
Hofweg 1
3208 LE Spijkenisse
Venray
VenrayMeer informatie
Lees verder
Macroweg 22
5804 CL Venray
Waddinxveen
WaddinxveenMeer informatie
Lees verder
Nijverheidsweg 2
2742 RG Waddinxveen
Wolvega
WolvegaMeer informatie
Lees verder
Frisaxstraat 3
8471 ZW Wolvega
Zoetermeer
ZoetermeerMeer informatie
Lees verder
Aluminiumstraat 47
2718 RB Zoetermeer
Zwolle
ZwolleMeer informatie
Lees verder
Baileystraat 2-D
8013 RV Zwolle
Previous
Next

Veelgestelde vragen

Inhoud accordeon

Je wilt natuurlijk slagen voor je cursus en een goede voorbereiding treffen.
Bij ARBO centrum is het lesmateriaal van de cursus zo ontwikkeld dat je niet persé voorbereiding nodig hebt, ongeacht ervaring of geen ervaring.

Inhoud accordeon

Er wordt van werkgevers vereist dat ze kunnen aantonen dat hun personeel kundig is en voldoende instructie hebben gehad. Mocht er een ongeval plaatsvinden, dan moet een bedrijf kunnen aantonen aan de arbeidsinspectie en verzekering dat de werknemer een gedegen instructie heeft gehad. Dat kan d.m.v. een certificaat. Het is dus voor een werkgever van belang om zijn werknemers deel te laten nemen aan een cursus.

Inhoud accordeon

Nee, dit is zowel theorie als praktijk. Goed, dat je voor het eerst leest dat een transport en logistiek cursus niet alleen maar praktijk is, kan een beetje een teleurstelling zijn. We snappen dat het praktijkgedeelte toch het gedeelte is waar je het meeste naar uitkijkt. Helaas zou alleen praktijk gewoon niet werken. Om veilig en capabel jouw bedrijfsvoertuig in de praktijk te kunnen besturen, moet je natuurlijk bepaalde theoretische kennis hebben. Dit is verplicht, want in het officiële examen dat direct na de cursus volgt, worden theorie en praktijk getoetst.

Lees meer