3 situaties waarbij je een rolsteiger gebruikt

Een rolsteiger is één van de beste en populairste manieren om op hoogte te kunnen werken. Wist je dat je volgens de wet al “op hoogte” werkt vanaf een hoogte van 2,5 meter? Je hebt dus misschien eerder een rolsteiger nodig dan je denkt. Maar er zijn meer manieren om op hoogte te werken. Wanneer gebruik je een rolsteiger? Denk aan de onderstaande drie situaties.

Veilig werken met een rolsteiger

Wanneer je zelf steigers wilt kunnen opbouwen

Vaste steigers mogen alleen worden opgebouwd door mensen die gecertificeerd zijn. Rolsteigers mogen zelf worden opgebouwd. Dat is een voordeel wanneer er in de organisatie geen medewerkers zijn die gecertificeerd zijn in steigerbouw. Gebruik je vaste steigers, dan moet je óf mensen laten certificeren, of elke keer een externe partij inschakelen voor de opbouw.

Bij werkzaamheden waarbij de steiger verplaatst moet worden

Wanneer je voor werkzaamheden een steiger nodig hebt, maar je wel op verschillende plekken werkzaamheden uit moet voeren is een rolsteiger ideaal. Vaste steigers kun je niet verplaatsen zonder deze eerst af te breken en weer opnieuw op te bouwen. Zoals je in de vorige alinea hebt kunnen lezen mag niet iedereen dit doen. En zelfs als je wel over gecertificeerde medewerkers beschikt, is dit nog steeds er omslachtig en tijdrovend. Denk aan gevelwerkzaamheden of schilderwerkzaamheden. Met een rolsteiger kun je snel en veilig aan alle delen van het pand werken.

Wanneer machines niet hoog genoeg kunnen komen

Hoogwerkers zijn zeer handig wanneer je op diverse plekken moet kunnen werken. De kans is wel aanwezig dat hoogwerkers niet ver genoeg kunnen komen. Rolsteigers bieden vaak een groter bereik omdat je deze kunt opbouwen tot een werkhoogte van 14 meter (smalle rolsteigers) of wel 22 meter (brede rolsteigers).

Leer veilig werken op hoogte

Een rolsteiger is zo veilig als de persoon die hem gebruikt. Wil jij veilig op een rolsteiger kunnen werken? Schrijf je dan in voor een rolsteiger cursus van ARBO centrum!

Vragen over deze blog? Mail gerust naar marketing@arbocentrum.nl!

Meer blogs lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?