Werkwijze Arbeidsongevallen veiligheidsbewustzijn

Nieuwe werkwijze arbeidsongevallen verbetert veiligheidsbewustzijn bij bedrijven

Sinds 2023 voert de Nederlandse Arbeidsinspectie een vernieuwde aanpak bij het onderzoek naar arbeidsongevallen. Met deze werkwijze worden werkgevers verplicht om zelf het ongevalsonderzoek uit te voeren en een rapportage met een verbeterplan op te stellen. Deze aanpak is gericht op het vergroten van het veiligheids- en gezondheidsbewustzijn binnen organisaties en het verminderen van risico’s op de werkvloer.

De nieuwe werkwijze richt zich op het verbeteren van de veiligheid op de werkvloer door heldere richtlijnen en protocollen. Het doel is om arbeidsongevallen sneller te melden, beter te analyseren en effectief te voorkomen. Een belangrijke rol is weggelegd voor de preventiemedewerker, die toezicht houdt op naleving en zorgt voor verbeteringen. Duidelijke procedures zorgen voor minder risico’s, een veiligere werkomgeving en efficiënte afhandeling van incidenten. Medewerkers dragen bij aan de veiligheid door regels na te leven, risico’s te melden en deel te nemen aan trainingen.

Waarom arbeidsongevallen melden verplicht is

Volgens de Arbeidsomstandighedenwet moeten arbeidsongevallen direct aan de Arbeidsinspectie worden gemeld wanneer:

  • Het slachtoffer wordt opgenomen in het ziekenhuis;
  • Er blijvend letsel ontstaat;
  • Het ongeval leidt tot overlijden.

Ook wanneer later blijkt dat er blijvend letsel of een ziekenhuisopname het gevolg is van een eerder ongeval, moet dit alsnog worden gemeld. Dit verplicht werkgevers om proactief en transparant op te treden na een ongeval.

Hoe werkt de nieuwe aanpak?

Wanneer een arbeidsongeval plaatsvindt, ligt de verantwoordelijkheid voor het onderzoek volledig bij de werkgever. De werkgever stelt een rapportage op waarin het incident wordt geanalyseerd en een verbeterplan wordt opgesteld met concrete maatregelen om herhaling te voorkomen.

Zodra deze rapportage en het verbeterplan zijn goedgekeurd door de Arbeidsinspectie, volgt na enige tijd een vervolginspectie. Tijdens deze inspectie wordt beoordeeld of de voorgestelde maatregelen daadwerkelijk zijn uitgevoerd. Als blijkt dat de wettelijke regels niet worden nageleefd, kan de Arbeidsinspectie handhavend optreden en aanvullende maatregelen afdwingen.

Resultaten: meer bewustzijn en actie

Uit een analyse van 540 vervolginspecties door de Arbeidsinspectie (uitgevoerd tussen december 2023 en juni 2024) blijkt dat de nieuwe aanpak duidelijke effecten heeft:

  • 84% van de bedrijven voert alle maatregelen uit het verbeterplan uit.
  • 39% van de bedrijven neemt aanvullende veiligheidsmaatregelen, zelfs als deze niet in het oorspronkelijke verbeterplan stonden.
  • 36% van de bedrijven richt zich breder op veiligheid door extra initiatieven te nemen, zoals:
    • Het aannemen of inhuren van een veiligheidskundige of preventiemedewerker.
    • Het aanpassen en moderniseren van het volledige machinepark.
    • Het maken van striktere veiligheidsafspraken met onderaannemers en leveranciers.

Volgens inspecteurs resulteert de nieuwe werkwijze in een significante verhoging van het veiligheidsbewustzijn en het reflecterend vermogen bij bedrijven. Slechts een kleine groep (minder dan 5%) laat tijdens vervolginspecties geen verbeteringen zien.

Sectoren met de meeste arbeidsongevallen

Uit de jaarlijkse Monitor Arbeidsongevallen blijkt dat bepaalde sectoren een hoger risico lopen:

  • Waterbedrijven en afvalbeheer scoren het hoogst.
  • Andere risicovolle sectoren zijn de bouw, landbouw, bosbouw, visserij, vervoer, opslag en industrie.

Daarnaast zijn kleine bedrijven vaker betrokken bij arbeidsongevallen dan grote bedrijven, en mannen lopen een aanzienlijk hoger risico dan vrouwen. Vallen is het meest voorkomende ongevalstype, gevolgd door incidenten met vorkheftrucks, pallethefwagens en ladders.

Toekomstperspectief

In 2025 verschijnt een rapport met een kwalitatieve analyse van de nieuwe werkwijze. Hierin worden ervaringen van werkgevers en slachtoffers besproken om verdere verbeteringen te realiseren.

De combinatie van verplicht melden, werkgeversverantwoordelijkheid en vervolginspecties blijkt nu al een krachtige impuls te geven aan een veiligere werkomgeving in Nederland. Deze aanpak stimuleert bedrijven niet alleen om zich aan de wettelijke verplichtingen te houden, maar ook om proactief een veiligheidscultuur te ontwikkelen.

Veelgestelde vragen

De nieuwe werkwijze richt zich op een gestroomlijnde aanpak voor het melden, registreren en analyseren van arbeidsongevallen. Dit omvat duidelijke richtlijnen en protocollen om de veiligheid op de werkvloer te verbeteren en het aantal incidenten te verminderen.

De preventiemedewerker speelt een belangrijke rol in het implementeren van veiligheidsprotocollen en het toezicht houden op de naleving ervan. Daarnaast helpt deze medewerker bij het onderzoeken van ongevallen, het aandragen van verbeteringen en het geven van trainingen aan personeel.

Een duidelijke veiligheidsprocedure voorkomt verwarring in noodsituaties, minimaliseert risico’s en zorgt ervoor dat arbeidsongevallen snel en efficiënt worden afgehandeld. Het bevordert een veilige werkomgeving en beschermt zowel werknemers als de organisatie.

U kunt bijdragen door veiligheidsregels strikt na te leven, potentiële gevaren te melden en actief deel te nemen aan veiligheidsinstructies en trainingen. Samenwerking en bewustwording binnen het team spelen daarbij een cruciale rol.

Meer blogs?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Een cirkelvormig logo met een blauw midden met een wit pijltje omhoog. Een oranje rand omringt de blauwe cirkel, met de Nederlandse tekst WIJ BIEDEN OOK INCOMPANY TRAININGEN AAN, wat betekent Wij bieden ook in-company trainingen aan.