Is BHV verplicht?

Onder bepaalde omstandigheden wel. In de praktijk komt het erop neer dat het merendeel van de bedrijven verplicht is om één of meerdere medewerkers op te leiden tot BHV’er (Bedrijfshulpverlener). Niet alleen is dus vastgelegd wanneer BHV verplicht is, er zijn ook regels omtrent het aantal BHV’ers dat je dient te hebben. Hier lees je hoe dit precies zit.

Is BHV verplicht? En wanneer?

BHV is verplicht voor alle bedrijven die minimaal één medewerker in loondienst hebben. Kortom: die verplichting geldt voor zeer veel bedrijven. Het is goed om te weten dat het, bijvoorbeeld voor bedrijven met slechts een paar medewerkers, niet verplicht is om per se die medewerkers op te leiden tot BHV’er. In BHV-plichtige bedrijven met een klein aantal werknemers kan ook de directeur BHV’er zijn. Zo lang er maar minimaal één BHV’er in het bedrijf is.

Hoeveel BHV’ers zijn dan verplicht?

De verplichting tot het opleiden van BHV’ers is dus duidelijk en eenvoudig vastgelegd. Dat geldt in iets mindere mate voor het aantal BHV’ers dat je dient te hebben. Nergens is namelijk vastgelegd hoeveel dit er moeten zijn. Je bent als bedrijf zelf verantwoordelijk voor het opleiden van een voldoende aantal BHV’ers. Maar hoe weet je hoeveel dit er moeten zijn? Je maakt hiervan zelf een inschatting, die gemotiveerd wordt in de RI&E (Risico Inventarisatie & Evaluatie). De RI&E is één van de belangrijkste documenten op het gebied van veiligheid. De keuze die je maakt qua aantal BHV’ers moet te billijken zijn. Zo zal het in principe niet aannemelijk te maken zijn dat het in een bedrijf met 100 werknemers voldoende is om één BHV’er op te leiden.

 

Waar het vooral om gaat, is dat het aantal BHV’ers in verhouding staat tot het aantal medewerkers en de risico’s in het bedrijf. Zo kan het voor komen dat er in kleine bedrijven met een hoog risico op ongevallen en calamiteiten (bijvoorbeeld in bedrijven waar gewerkt wordt met zware machines of gevaarlijke stoffen) naar verhouding veel meer BHV’ers zijn dan in grote organisaties waar alleen vrij risicoloos werk (zoals kantoorwerk) wordt verricht.

Hoe leid ik mensen op tot BHV’er?

BHV’er kun je alleen worden door een BHV cursus te volgen en examen te doen bij een erkende instantie. Slaag je voor de BHV cursus dan krijg je het officiële BHV certificaat uitgereikt. Dit certificaat is een jaar geldig. BHV is dan ook een terugkerend iets. Iedere medewerker die BHV’er wil blijven, zal jaarlijks examen moeten doen. Hier is voor gekozen omdat BHV zo belangrijk is. Het is noodzakelijk dat de kennis van BHV’ers te allen tijde op peil is, dat zij belangrijke handelingen regelmatig kunnen oefenen en dat zij altijd de beste zorg kunnen bieden. Herhaling is hiervoor belangrijk.

 

Wil jij BHV’er worden of zijn er medewerkers in de organisatie die dit willen? ARBO centrum verzorgt BHV cursussen door heel het land. Bij voldoende animo vanuit de organisatie kan er ook een in company training worden verzorgd.

Schrijf je in voor een BHV cursus van ARBO centrum

Kortom: BHV heeft altijd en overal veel waarde. Is dat wat voor jou? Schrijf je dan in voor een BHV cursus van ARBO centrum. Daar zul je zeker geen spijt van krijgen. Onze cursisten belonen ons gemiddeld met een 9 en behalen een slagingspercentage van meer dan 95%. Wij hebben vestigingen door heel het land, dus er is altijd een cursuslocatie bij jou in de buurt.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou