Vijf tips om veilig de zomer door te komen

Eindelijk. Het is zomer. Lange dagen, korte nachten. De zon schijnt. Het is tijd om er op uit te gaan. Naar een festival, of naar het strand. Met de boot varen. En ’s avonds lekker barbecueën.


Heerlijk toch. Er kan je niets gebeuren. Of toch wel? Wil je blijven genieten, dan is het belangrijk om alert te blijven op je veiligheid en die van je naasten.

Verbranden

In de zomer geniet je van zon, zee en water. Wat is er leuker dan samen op een bootje op het meer of plas dobberen. Of lekker languit liggen op het strand met een goed boek. Maar pas op, want voor je het weet ben je verbrand. Zorg ervoor dat je voldoende zonnebrand bij je hebt met een hoge beschermingsfactor, liefst een parasol en wat bedekkende kleding voor de kleintjes.

Smeer je meerdere malen in. En blijf niet te lang in de zon. Want naast verbranden kan je ook een zonnesteek oplopen. Tip: in de schaduw krijg je ook dat heerlijke kleurtje.

Teken en ander gespuis

Je bent lekker aangemeerd met je bootje. Je hebt een heerlijke plek gevonden met een groen grasveld en hoge bomen voor de broodnodige schaduw. Maar pas op voor teken, want juist in het gras kan je zo een tekenbeet oplopen. Zorg daarom dat je een tekenpincet aanschaft.

En ga je lekker in de schaduw zitten onder die hoge boom? Let goed op. De zomer is de tijd dat veel eikenbomen vol zitten met nesten van de eikenprocessierups. Zie je een nest of twijfel je? Blijf weg bij die eik, ook al ziet ie er nog zo verleidelijk uit met z’n heerlijk groene bladerdak. 

Tips voor een veilige barbecue

Na een heerlijke zomerdag is het tijd voor barbecue.


Barbecue is niet weg te denken in de zomer. Heerlijk met je familie en vrienden tot ’s avonds laat genieten van een goed glas en lekker eten. Maar barbecueën is niet zonder risico.

Zorg er altijd voor dat de barbecue op een veilige plek staat en op een vlakke ondergrond. Zet je barbecue uit de wind. Zo zorg je ervoor dat er geen vonken overslaan naar je gasten.

Steek de barbecue veilig aan. Werk je met houtskool? Houd er dan rekening mee dat de barbecue een half uur nodig heeft om op temperatuur te komen. Steek de barbecue nooit aan met spiritus, want het risico op een steekvlam is erg aanwezig.  Een blusdeken lijkt overbodig, maar kan zeker van pas komen.

Drink voldoende

Als het warm is, is het belangrijk om veel te drinken. Vind je het lastig om veel water te drinken? Vul de avond van tevoren een fles met water, doe er wat vers fruit bij. Zet de fles in de koelkast. De volgende dag heb je een heerlijke, verfrissende drank. Tip: drink zo min mogelijk alcohol als het erg heet is. Alcohol droogt je uit.


Ga je naar een concert of festival? Of ga je actief bezig zijn in de hitte?. Zorg ervoor dat je voldoende drinkt. Neem water mee als dat mogelijk is of maak gebruik van de watertappunten.

Veilig op reis

Na een jaar hard werken, gaan jullie dan eindelijk op vakantie. Heerlijk. Wat heb je daar naar uitgekeken.

Ga voorbereid op weg. Om veilig op je plek van bestemming aan te komen is het van belang om onderstaande punten af te strepen:

  • Heeft de auto een grote beurt gehad, bandenspanning op orde?
  • Ligt de gevarendriehoek achterin bij de hesjes?
  • Ga je naar het buitenland? Denk dan aan een aantal verplichte zaken
  • Lees je goed in, over de regels in het buitenland.
  • Zorg ervoor dat je voldoende water bij je hebt en dekens voor onderweg
  • Het is altijd handig een kleine brandblusser te hebben, in sommige landen verplicht
  • Zorg voor de juiste papieren.
  • Gebruik je medicatie? Zorg ervoor dat je voldoende bij je hebt en vraag eventueel een medisch paspoort aan.
  • Zorg ervoor dat je een goede EHBO koffer meeneemt op reis
  • Kun jij al reanimeren? Overweeg een EHBO of BHV cursus voor je op reis gaat

Vragen over deze blog? Mail gerust naar marketing@arbocentrum.nl!

Meer blogs?

Optimaal benutten van opleidingsbudgetten

Optimaal benutten van opleidingsbudgetten Werkgevers stellen jaarlijks miljarden beschikbaar voor opleidingen en trainingen voor personeel. Dit budget wordt ingezet voor verschillende doeleinden, waaronder loopbaancoaching en

Lees verder »
Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?