Zo werk je veilig aan elektrotechnische installaties

Werken mét elektrotechnische installaties brengt risico’s met zich mee. Dat geldt helemaal voor werken áán elektrotechnische installaties. Om dit te doen moet je verstand van zaken hebben. Niet alleen van de installaties zelf, maar vooral ook van veiligheid en risico’s. Het is dus logisch dat niet iedereen zomaar aan elektrotechnische installaties mag werken. In dit artikel leggen wij uit hoe je veilig aan elektrotechnische installaties werkt.

Elektrische installatie

Scroll om verder te lezen >>

NEN 3140 cursus volgen?

Werk veilig aan elektrotechnische installaties met de juiste opleidingen

Veilig werken aan elektrotechnische installaties begint met het volgen van de juiste opleidingen en het behalen van de juiste papieren. Een technische vooropleiding helpt altijd, maar het belangrijkste is de NEN3140 opleiding. Beschik jij nog niet over een NEN3140 certificaat? Schrijf je dan in voor de NEN3140 cursus van ARBO centrum.

 

Zonder NEN3140 certificaat mag je niet werken aan elektrotechnische installaties. Met een NEN3140 VOP certificaat (Voldoende Onderricht Persoon) mag je onder supervisie van een collega met een VP certificaat (Vakbekwaam Persoon) werken aan elektrotechnische installaties. Beschikt je zelf over het NEN3140 VP certificaat, dan mag je zelfstandig werkzaamheden uitvoeren.

Houd rekening met de omgeving

Werken aan elektrotechnische installaties brengt niet alleen risico’s voor jou mee, maar misschien ook voor je omgeving. Daarom is het belangrijk om zowel de installatie als de omgeving goed te controleren voordat je aan het werk gaat.

Zorg ervoor dat alles veilig is. Blijf ook tijdens het werken scherp. Alleen al oplettendheid kan een hoop ongevallen voorkomen.

Vraag een collega om mee te kijken

Werk niet in je eentje aan elektrotechnische installaties als dat niet hoeft. Iemand met het VOP certificaat mag sowieso niet alleen werken. Maar ook als je het VP certificaat hebt is het verstandig om een collega mee te vragen. Als is het alleen maar zodat hij/zij kan handelen of alarm kan slaan als er iets verkeerd gaat of jij in de problemen komt.

Neem geen risico’s

Wanneer je werkt met elektriciteit moet je gewoon geen risico’s nemen. Zo eenvoudig is het. Voor alles geldt: bij twijfel niet doen. Weet je niet zeker of je iets kunt, twijfel je over de veiligheid of heb je de juiste middelen niet: zet dan niet door. Zorg er eerst voor dat er aan alle voorwaarden is voldaan om veilig te kunnen werken.

Gerelateerde producten

Veiligheidsschoenen

Veiligheidshesje

Veiligheidshelm

Werkhandschoenen

Meer blogs lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.