Werken met een graafmachine? Dit is wat je moet weten

Overal waar grond moet worden verzet of afgegraven, vind je wel een graafmachine. We zeggen bewust “een” graafmachine, want er zijn veel verschillende soorten. Althans: de naam “graafmachine” wordt vaak heel breed gebruikt. Daarom kan het geen kwaad om hier wat meer over te vertellen. Wil je werken met een graafmachine? Dit is wat je moet weten.

Werken met een graafmachine mag nooit zonder geldig certificaat

Om met een graafmachine te mogen werken, moet je kunnen aantonen dat je dit veilig kunt doen. En dat je kundig bent in het besturen van de graafmachine. Dat doe je met het graafmachine certificaat. Heb je dit certificaat niet, dan mag je geen graafmachine besturen. Of je moet op andere wijze kunnen aantonen dat je voldoet aan de eisen van veiligheid en vaardigheden. Maar dat is vaak lastig.

Welk certificaat moet je dan hebben?

Wat je moet weten over het werken met een graafmachine is dat elk type graafmachine zijn eigen certificaat heeft. Officieel is er maar één type graafmachine: de machine met rupsbanden en de knikkende arm. Maar in de volksmond worden vaak ook een minigraver en een laadschop gewoon graafmachine genoemd. Zorg ervoor dat je weet met welke type je aan het werk gaat en zorg ervoor dat je voor dit specifieke type jouw certificaat hebt. Let op: ook een kleine minigraver vereist een certificaat. Particulieren denken nog wel eens dat zij een minigraver gewoon kunnen huren.

Waarom is zo’n certificaat zo belangrijk?

Een graafmachine is een zeer krachtig voertuig. Onjuiste besturing of bediening kan tot grote schade en levensgevaarlijk letsel leiden. Wanneer je over het graafmachine certificaat beschikt, heb je aangetoond dat je veilig kunt werken. Bij het besturen van een graafmachine komt meer kijken dan alleen het rijden en graven. Rekening houden met je omgeving, manoeuvreren over verschillende ondergronden, stabiliteit en belasting… het zijn stuk voor stuk onmisbare kennisgebieden.

Wil jij kunnen werken met een graafmachine? Schrijf je in voor de cursus

Wil jij een graafmachine kunnen besturen? Schrijf je dan in voor de graafmachine cursus van ARBO centrum en behaal je graafmachine certificaat in één dag. Duizenden cursisten gingen je voor. Van hen slaagde meer dan 95% in één keer.

Vragen over deze blog? Mail gerust naar marketing@arbocentrum.nl!

Meer blogs?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?