Wat is een verzamelplaats?

Wanneer er zodanig iets gebeurt in een pand (een noodsituatie) en er dient ontruimd te worden, worden alle mensen naar een zogenoemde verzamelplaats geleid. Dit is een plek dichtbij het pand, maar toch weer ver genoeg dat het veilig is om er te staan. Hier worden tijdelijke alle mensen uit het pand opgevangen en er kan worden gekeken of iedereen uit het pand is. Wanneer het pand leeg is kunnen de BHV’ers hun werk doen en zorgen dat alles weer veilig genoeg wordt om terug te gaan.

De perfecte verzamelplaats

Het vinden van een goede verzamelplaats kan nogal eens moeilijk zijn. De plek moet namelijk ver genoeg zijn om de veiligheid van alle mensen te kunnen waarborgen. Maar het moet ook weer makkelijk en snel genoeg te bereiken zijn. Het moet dus op gepaste afstand zijn; niet te ver, niet te dichtbij. Kies bij voorkeur een plaats aan de zuidwestelijke zijde van het pand. Waarom? In Nederland waait de wind negen van de tien keer vanuit deze richting. Zo voorkom je dat de mensen op de verzamelplaats last krijgen van eventuele rook of nevel van het bluswater wat over de mensen heen waait. Ten slotte moet een goede plaats uiteraard ook groot genoeg zijn om de hoeveelheid mensen op te kunnen vangen.

 

Hier kun je enkel en alleen achter komen door oefeningen te doen. Tel het aantal mensen en bekijk of er genoeg ruimte is. Sommige bedrijven zetten een nabijgelegen parkeergarage in als verzamelplaats. Met als hoofdargument dat de mensen bij regen dan droog kunnen staan. Dat is dan ook de enige reden. Vooral parkeergarages welke bestaan uit meerdere verdiepen zijn geen geschikte plaats. Het is al moeilijk genoeg voor BHV’ers om het overzicht te houden en wanneer er meerdere verdiepingen zijn is dit al helemaal lastig. Ook valt niet te voorkomen dat mensen hun auto op gaan zoeken en daar gaan zitten wachten of zelfs naar huis gaan. Al maak je de regels en verwachtingen nog zo duidelijk, er zijn altijd mensen die hun eigen plan zullen trekken.

Verzamelplaats bord

 

Echter zijn er nog meer maten mogelijk, maar dat verschilt per aanbieder. Ook zijn er driehoekige 3D borden in allerlei afmetingen. Het voordeel van dit bord is dat het vanuit meerdere hoeken gezien kan worden. Het meest verkochte bord is het vierkante 4D bord van 40 x 40cm. Borden zijn verkrijgbaar met en zonder paal waar deze aan bevestigd kan worden. Deze paal heeft de vorm van een fles en wordt dus ook wel een flespaal genoemd. De borden verschillen in prijs. Wil je verzekerd zijn van een goed bord volgens de veiligheidsnorm voor een geweldige prijs? Kijk dan eens hier voor een verzamelplaats bord. Hier vind je verzamelplaats borden tegen een goede prijs. Ook kun je kiezen diverse soorten materialen. Het meest gangbare is een bord van aluminium, maar ook stickers en kunststoffen zijn mogelijk.
 

Vergunning nodig?

Je mag niet altijd zomaar een bord plaatsen. Wanneer de verzamelplaats op eigen terrein is mag je gerust een bord plaatsen en is er niks aan de hand. Denk er wel aan om toestemming te vragen aan de eigenaar van de grond of het pand. Ben je dat zelf? Dan kun je zonder probleem het bord plaatsen. Ben je niet de eigenaar is dit de gemeente bijvoorbeeld, dan wordt het een ander verhaal. Een ingewikkelder en complexer verhaal zelfs. Bij iedere gemeente gaat dit weer anders en hier zijn dus ook geen richtlijnen voor. Wel is het duidelijk dat de regelgevingen over deze borden en palen onduidelijk is voor iedereen.

Hierdoor geven mensen al snel de strijd op en wordt ervoor gekozen geen verzamelplaats bord te plaatsen. Het is ook niet verplicht, maar het maakt de gevaarlijke noodsituaties wel een stuk duidelijker en veiliger is wanneer voor iedereen duidelijk is waar de plaats is. Het advies luidt dan ook: zorg voor een bord verzamelplaats. Hoe ingewikkeld de procedure vanuit de gemeente ook mag zijn. Denk aan de veiligheid van jezelf en de mensen.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou