Nationale Rookmelderdag. Alles wat je moet weten over rookmelders!

Op 28 oktober is het Nationale Rookmelderdag. Een perfect moment om bij rookmelders stil te staan. Want op en rondom deze Nationale Rookmelderdag wordt er door de Brandweer en de Nederlandse Brandwondenstichting ook extra aandacht besteed aan het belang van rookmelders.

Rookmelders redden levens

Rookmelders zijn sinds 1 juli 2022 ook voor particulieren verplicht. En dat is niet voor niks. Wist je dat in Nederland jaarlijks ruim 65.000 woningbranden plaatsvinden? En daar komt levensgevaarlijke hitte bij vrij. Maar nog gevaarlijker is de rook. De nummer één doodsoorzaak bij woningbranden, is verstikking.

Rookmelders redden letterlijk mensenlevens. Een rookmelder merkt een brand namelijk veel sneller op dan wijzelf. Zodra de rookmelder rookdeeltjes waarneemt, gaat er een alarm af. En daarmee wordt kostbare tijd bespaard. Want zodra wij zelf een brand opmerken of ruiken, is het vaak al te laat. Zeker ’s nachts. En bij brand is iedere seconde van levensbelang.

Slimme rookmelders zijn nu de norm

Primair is de rookmelder natuurlijk bedoeld om je te waarschuwen als je aanwezig bent. Maar je bent niet altijd aanwezig. En daarom is er de slimme rookmelder. Een slimme rookmelder staat in verbinding met een app op je telefoon. Zodra de slimme rookmelder rook opmerkt, wordt er meteen een pushbericht naar de app gestuurd. Zo kan je, ook als je niet thuis of op het bedrijf bent, actie ondernemen om grotere schade te voorkomen.

Waar plaats je rookmelder(s)?

Zo hoog mogelijk. Rook stijgt namelijk op. En daarom is het belangrijk dat de rookmelder hoog genoeg hangt om de hitte te kunnen detecteren.

Een brand die op een hoger gelegen plek begint, wordt namelijk slecht opgemerkt als de rookmelder te laag hangt. Plaats je de rookmelder in de gang waar zich een trap bevindt? Plaats de rookmelder dan bovenaan het trapgat. Rook zal namelijk altijd een weg omhoog zoeken. 

De wet schrijft voor dat op elke etage minimaal één rookmelder moet hangen.  Wij raden aan: breng meerdere rookmelders aan. Vooral op plekken waar een verhoogde kans is op brand. Plaatsen als de keuken, de garage, maar ook ruimtes waar elektrische apparatuur staat, zoals een wasdroger.

Zorg goed voor je rookmelder(s)

Het moge duidelijk zijn: Rookmelders zijn onmisbaar. Zaak dus om ervoor te zorgen dat de rookmelder altijd werkt als het nodig is. Veel onderhoud heeft- ie niet nodig.

  • Eén keer per maand de rookmelder stofvrij maken is voldoende. Zo voorkom je dat je rookmelder een vals alarm geeft én de rookmelder werkt beter.
  • Zorg ervoor dat je tijdig de batterijen vernieuwt. Of koop tijdig een nieuw exemplaar
  • Test je rookmelder ééns per maand door op de testknop te drukken.
  • Controleer dan ook direct de verbinding met de app
  • En als laatste: zorg ervoor dat je rookmelder overal te horen is.

Vragen over deze blog? Mail gerust naar marketing@arbocentrum.nl!

Meer blogs?

Optimaal benutten van opleidingsbudgetten

Optimaal benutten van opleidingsbudgetten Werkgevers stellen jaarlijks miljarden beschikbaar voor opleidingen en trainingen voor personeel. Dit budget wordt ingezet voor verschillende doeleinden, waaronder loopbaancoaching en

Lees verder »
Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.