Hoe barbecue je veilig?

De zomer is weer begonnen. Dit is natuurlijk super. Wie houdt er nou niet van lekker weer! Lekker buiten zwemmen, het terras op of gewoon lekker van de zon genieten in de tuin. Een ander populair zomeractiviteit is natuurlijk barbecueën. Lekker eten terwijl je van de zon geniet. Super toch? Absoluut, maar het is belangrijk om te onthouden dat er tijdens eebarbecue ongelukken kunnen gebeuren. Denk hierbij voornamelijk aan brandwonden. De ene natuurlijk heftiger dan de ander, maar kijk altijd uit. In deze blog zal ik je vertellen hoe je een barbecue veilig kan laten verlopen.  

Plaats de barbecue op een veilige plek

Voordat je begint met het aansteken van de barbecue moet je eerst zorgen voor het volgende. Zorg dat de BBQ op een veilige plek staat. Maar wat is dan een veilige plekHet belangrijkste is dat de plek een stevige en vlakke ondergrond heeft. Zo kan de barbecue niet omvallen. Een ander belangrijk punt is dat je de barbecue uit de wind zet. Als dit niet mogelijk is, zorg er dan voor dat aanwezige mensen uit de windrichting zitten. Zo zitten zij niet in de rook en/of hebben jullie geen last van overvliegende vonken. Dit kan lelijke brandwonden opleveren.  

Steek de barbecue veilig aan 

Hoe je de barbecue aansteekt, is afhankelijk van wat voor soort je hebt. Heb je een houtskoolbarbecue? Dan is het belangrijk dat je deze tijdig aansteekt. Een houtskool barbecue heeft minimaal 30 minuten nodig om op de juiste temperatuur te komen. Spuit nooit aanmaakvloeistof op de kolen wanneer deze gloeien! 

Maak je gebruik van een gasbarbecue? Dan heb je aan 5 minuten voorverwarmen genoeg. Zet de gasfles altijd rechtop en check of deze stevig staat. Wanneer je deze namelijk op zijn kant legt, kan het gebeuren dat vloeibaar gas direct in de barbecue en in de buitenlucht komen. Begin pas met bakken wanneer de kolen of briketten aan het gloeien zijn of wanneer alle vlammen helemaal verdwenen zijn. Naast dat dit veiliger is, verbrand je eten ook minder. Dus smaakt het lekkerder! Heb je kolen of briketten op een gasbarbecue?  

Waar moet ik op letten wanneer ik bij de barbecue sta? 

Om het risico op brandwonden of andere verwondingen te verlagen, is het belangrijk om aan een aantal dingen te denken. Als eerste moet je rekening houden met de kleding die je draagt. Kleding is vaak erg brandbaar, dus let bijvoorbeeld op loshangende kleding bij de BBQ. Zorg er ook voor dat spelende kinderen niet te dicht bij de BBQ komen en houd huisdieren weg bij de BBQ. 

De barbecue uitzetten 

Wanneer je klaar bent met barbecueën, kan de barbecue uitgezet worden. De manier waarop hangt weer af van het soort BBQ. Een gasbarbecue is gemakkelijk uit te zetten. Hierbij hoef je namelijk alleen de gaskraan op de gasfles dicht te draaien. Wanneer je een houtskool barbecue uit wilt zetten is het een ander verhaal. De veiligste manier om dit te doen om deze volledig uit te laten branden. Wat voor de houtskool barbecue geldt; raak deze het komende uur niet aan! De BBQ zal namelijk nog erg heet zijn. Een gasbarbecue is een stuk sneller afgekoeld. 

Toch een brandwond opgelopen? 

Het kan altijd zijn dat er onverwachts iets gebeurtMocht jij of een andere aanwezige toch een brandwond oplopen, handel dan snel. Koel direct met zacht stromend, lauw leidingwater. Doe dit minstens 10 minuten. Mocht er een kledingstuk in brand hebben gestaan is het belangrijk dat deze uit wordt getrokken. Raadpleeg in heftige gevallen altijd een arts. Zorg ook dat er goede EHBO-middelen in huis zijn om een brandwond of andere verwonding altijd goed te kunnen behandelen. Bij ARBO centrum hebben we verschillende wondverzorging producten om goed voorbereid te zijn voor iedere situatie.  

Vragen over deze blog? Mail gerust naar marketing@arbocentrum.nl!

Meer blogs?

Optimaal benutten van opleidingsbudgetten

Optimaal benutten van opleidingsbudgetten Werkgevers stellen jaarlijks miljarden beschikbaar voor opleidingen en trainingen voor personeel. Dit budget wordt ingezet voor verschillende doeleinden, waaronder loopbaancoaching en

Lees verder »
Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?