Het belang van het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen op het werk

In tal van beroepen wordt gebruik gemaakt van persoonlijke beschermingsmiddelen. Geldt dat ook voor jou? Dan ben je hopelijk overtuigd van het belang hiervan en gebruik je jouw PBM waar en wanneer je ze nodig hebt. Mocht je op de een of andere manier niet overtuigd zijn van het belang, of ben je gewoon nog niet zo bekend met persoonlijke beschermingsmiddelen op het werk, lees dan deze punten.

Niet onbelangrijk: vaak is het verplicht

Men kan zo veel over het nut van persoonlijke beschermingsmiddelen schrijven, uiteindelijk is er één heel belangrijk gegeven en dat is dat in veel beroepen en in specifieke gevallen het dragen of gebruiken van persoonlijke beschermingsmiddelen gewoon verplicht is. Op een bouwplaats bijvoorbeeld, is het dragen van een bouwhelm verplicht. Of je nu wilt of niet en of je nu overtuigd bent van het belang of niet (maar wie is dit nu niet?): je zult je aan deze regel moeten houden.

Je hebt ze niet voor niets: het is efficiënter en veiliger werken

Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn gemaakt voor een reden. Er is over nagedacht en ze zijn ontworpen voor een specifieke taak. Iedereen die ze gebruikt, zal beamen dat ze jouw werk fijner, efficiënter en veiliger maken. Of het nu gaat om beter zichtbaar zijn, beschermd zijn tegen (vloei)stoffen of de zekerheid hebben dat je niet vanaf een hoogte naar beneden kunt vallen: je PBM werken in je voordeel.

Het geeft een fijn gevoel

Sommige beroepen en werkzaamheden zijn niet zonder risico. Sterker nog: in vrijwel alle beroepen waar persoonlijke beschermingsmiddelen worden gebruikt, is er sprake van bepaalde risico’s. Deze middelen zorgen voor veiligheid, maar natuurlijk ook voor een fijn en veilig gevoel. Het is een stuk lekkerder werken wanneer je weet dat je over hulpmiddelen beschikt die bijdragen aan je veiligheid. Je kunt je zo beter focussen op je taken en je productiviteit gaat omhoog.

Je geeft het goede voorbeeld

Goed voorbeeld doet volgen. Ben jij iemand die zorgvuldig omgaat met PBM en het belang hiervan inziet? Dan neem je anderen hierin mee. Iedereen kan op de werkvloer een voorbeeldfunctie vervullen. Jij kent het belang van het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen: draag dat dan ook uit. Het is heel goed mogelijk dat er collega’s zijn die misschien wel tegen je opkijken of zich door jou laten inspireren.

 

Spreek ook gerust collega’s aan wanneer zij niet goed omgaan met hun PBM. De beschermingsmiddelen zijn er in veel gevallen namelijk ook voor de veiligheid van anderen.

De voordelen op lange termijn

Veel persoonlijke beschermingsmiddelen zijn ontworpen om het werk eenvoudiger te maken. De voordelen van deze middelen op de lange termijn moet je niet onderschatten. Denk je dat een stratenmaker jarenlang probleemloos kan werken zonder goede kniebescherming?

 

Persoonlijke beschermingsmiddelen dienen een functie. Die functie is soms direct duidelijk, maar soms gaat het om indirecte voordelen. Hoe het ook zij: maak gebruik van de middelen die je ter beschikking worden gesteld.

Investeert de werkgever genoeg?

Met betrekking tot dat laatste: het belang van het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen op het werk moet natuurlijk ook bij werkgevers bekend zijn. Werkgevers zijn verplicht om medewerkers van de middelen te voorzien die zij nodig hebben om hun werk goed en veilig uit te kunnen voeren.

Vragen over deze blog? Mail gerust naar marketing@arbocentrum.nl!

Meer blogs?

Optimaal benutten van opleidingsbudgetten

Optimaal benutten van opleidingsbudgetten Werkgevers stellen jaarlijks miljarden beschikbaar voor opleidingen en trainingen voor personeel. Dit budget wordt ingezet voor verschillende doeleinden, waaronder loopbaancoaching en

Lees verder »
Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?