Het belang van ergonomie voor de veiligheid op de werkplek

Je hebt ongetwijfeld bepaalde wensen voor je werkplek. Maar misschien ook bepaalde eisen. En wist je dat je bepaalde rechten hebt? Jouw werkgever is verplicht om voor jou voor een goede, veilige werkplek te zorgen. Ergonomie maakt daar onderdeel vanuit. Een ergonomische werkplek wil zeggen dat jouw werkplek zo is ingericht dat jij jouw werkzaamheden veilig, eenvoudig en op een gezonde manier uit kunt voeren. Voor kantoorwerk kan het bijvoorbeeld gaan om een goede bureaustoel, maar voor een beroep als stratenmaker kan het gaan om de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen en hulpmiddelen zoals kniebeschermers zodat je met een goede houding comfortabel kunt werken.

 

Ergonomie is van groot belang voor de veiligheid op je werkplek. Ga bij jezelf na of jouw werkplek ergonomisch genoeg is. Zo niet, ga dan in gesprek met je werkgever.

Een goede werkhouding is een voorwaarde om je werk goed en veilig te kunnen doen

Een belangrijk onderdeel van ergonomie is je werkhouding. Dit zal voor het ene beroep van grotere invloed zijn dan voor het andere. Voor alle beroepen waarbij je regelmatig zit, is het belangrijk dat je beschikt over een goede stoel en een goed bureau, bijvoorbeeld. Maar denk ook aan bestuurders van voertuigen: is een voertuig jouw werkplek, dan moet de ergonomie goed in orde zijn om klachten te voorkomen.

 

Een ergonomische werkhouding gaat natuurlijk verder dan alleen zaken als stoelen. Alle producten, gereedschappen en hulpmiddelen waarmee je werkt, moeten ergonomisch in orde zijn. Van belangrijke bedieningselementen onder handbereik tot gereedschappen met het juiste formaat.

Je zult fitter en alerter blijven op een ergonomische werkplek

Goede ergonomie draagt bij aan veiligheid omdat je fitter en alerter blijft wanneer je een ergonomische werkplek hebt. Je wilt geen energie verspillen aan zaken die niet optimaal geregeld zijn. Wanneer de ergonomie op jouw werkplek niet in orde is, betekent dit dat je werkt in houdingen die niet optimaal zijn, of met spullen die niet optimaal geschikt zijn voor hun gebruik. Je kunt hierdoor onnodig afgeleid of vermoeid raken.

 

Denk je eens in hoe lastig het werken is in een voertuig waarin de stoel voor jouw lichaamslengte niet laag genoeg kan. Of aan een bouwvakker die de hele dag een te lage kruiwagen rond duwt zodat hij met kromme rug loopt. En ook op kantoor: die administratief medewerker bij wie de monitor veel te laag staat zodat zij last krijgt van haar rug, nek en schouders. Ergonomie is overal aanwezig. En dit zijn slechts een paar voorbeelden van hoe een niet ergonomische werkplek ervoor kan zorgen dat je niet optimaal kunt werken. En dus ook niet optimaal op het gebied van veiligheid. Want op een werkplek waar de ergonomie niet in orde is, is ook de kans op ongelukken hoger.

Het is gewoon fijner werken

Je wilt ook plezier kunnen beleven aan je werk en hier voldoening uit kunnen halen. Dat gaat het beste met een ergonomische werkplek. Het is niet alleen lichamelijk beter: een goede ergonomie zorgt er ook voor dat je niet te maken krijgt met allemaal van die kleine irritaties. Het is dus gewoon fijner werken. En iemand die met plezier werkt, werkt altijd veiliger.

Voordelen op de lange termijn (en schade wanneer je niet ergonomisch werkt)

De gevolgen van een gebrek aan ergonomie moet je niet onderschatten. Zeker niet op de langere termijn. Kijk maar eens in je omgeving. Er zijn zoveel ex-werknemers in met name fysiek zware beroepen die op latere leeftijd te kampen hebben met de gevolgen van een leven lang werken met slechte ergonomie. Stratenmakers met slechte knieën, bouwvakkers en  schilders met rugproblemen, vrachtwagenchauffeurs die wekelijks naar de fysiotherapeut moeten… Er zijn voorbeelden genoeg.

 

Zorg er dus voor dat je een ergonomische werkplek hebt. Wees niet bang om dit met jouw werkgever te bespreken. Het is in het voordeel van iedereen. Ervaar je klachten? Doe dan niet alsof die klachten niets voorstellen, maar pak ze aan. Je zult jezelf er in de toekomst dankbaar voor zijn.

Vragen over deze blog? Mail gerust naar marketing@arbocentrum.nl!

Meer blogs?

Optimaal benutten van opleidingsbudgetten

Optimaal benutten van opleidingsbudgetten Werkgevers stellen jaarlijks miljarden beschikbaar voor opleidingen en trainingen voor personeel. Dit budget wordt ingezet voor verschillende doeleinden, waaronder loopbaancoaching en

Lees verder »
Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.