3 redenen om je NEN 3140 certificaat te behalen

Het NEN 3140 certificaat is bedoeld om veiligheid te vergroten. Het zorgt ervoor dat alleen medewerkers met de juiste kennis werkzaamheden aan handgereedschappen en elektrische installaties mogen uitvoeren. Aan deze werkzaamheden zijn natuurlijk risico’s verbonden. Dit zijn drie redenen om je NEN 3140 certificaat te behalen

NEN 3140 certificaat

Scroll om verder te lezen >>

NEN 3140 cursus volgen?

Alleen met een NEN 3140 certificaat mag je bepaalde werkzaamheden uitvoeren

De wet is heel duidelijk: alleen met een geldig NEN 3140 certificaat mag je bepaalde werkzaamheden uitvoeren. Denk aan reparaties of onderhoud aan handgereedschappen of elektrische installaties. Hiertoe behoren ook kantoorartikelen, zoals computers of printers. Verwar dit niet met werken met. Het gaat echt om het uitvoeren van werkzaamheden aan.

Als het in jouw functie van je wordt verwacht

Wordt van jou in jouw functie verwacht dat jij gereedschappen of installaties goed onderhoudt? Dan is dit een reden om je NEN 3140 certificaat te behalen. Sterker nog: je zult wel moeten als je aan de wettelijke eisen wil voldoen. Het kan zo zijn dat je bijvoorbeeld promotie maakt en in jouw nieuwe functie ineens van je wordt verwacht dat je het NEN 3140 certificaat behaalt.

Als je collega’s wilt gaan begeleiden of keurmeester wilt worden

Vaak krijgen ervaren medewerkers meer taken en verantwoordelijkheden. Zo kan het gebeuren dat jij op een gegeven moment collega’s wil gaan begeleiden.

 Het is belangrijk om te weten dat je voor de eerder omschreven werkzaamheden op dat moment niet meer genoeg hebt aan het NEN 3140 VOP certificaat (het basiscertificaat). VOP staat voor “voldoende onderricht persoon”. Wil jij dat collega’s onder jouw begeleiding werkzaamheden aan elektrische handgereedschappen en elektrische installaties kunnen uitvoeren? Dan moeten zij het VOP certificaat hebben en jij het NEN 3140 VP certificaat. VP staat voor “vakbekwaam persoon.”

 

Wil jij NEN 3140 keurmeester worden en heb je geen technische vooropleiding? Dan zul je eerst het NEN 3140 certificaat moeten behalen voordat je de cursus keurmeester mag volgen.

Schrijf je in voor de NEN 3140 cursus van ARBO centrum

Wil jij jouw NEN 3140 VOP of VP certificaat behalen? Schrijf je dan in voor de NEN 3140 cursus van ARBO centrum. Je leert alles wat je moet weten van een ervaren docent. Wij hebben cursuslocaties door heel het land en onze cursisten beoordelen ons gemiddeld met een 9.

Gerelateerde producten

Veiligheidsschoenen

Veiligheidshesje

Veiligheidshelm

Werkhandschoenen

Meer blogs lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?