Wondverzorging open wond

Een kleine wond weten veel mensen wel te verzorgen. Maar hoe zit dat met de wondverzorging van een open wond? Wat zijn de do’s en de don’ts? Het is belangrijk om dit te weten, omdat verkeerde verzorging van een open wond het geneesproces kan vertragen en zelfs kan zorgen voor ernstigere problemen, zoals infecties.

Hoe werkt de wondverzorging van een open wond?

Wanneer een slachtoffer een open wond heeft opgelopen, is het allereerst van belang om de wond goed schoon te spoelen. Begin met het spoelen met water en doe dit overvloedig. Zo weet je zeker dat vuil goed uit de wond spoelt en niet in een later stadium kan zorgen voor infecties. Spoel minstens twee minuten de gehele wond met lauwwarm water.

 

Zelfs na overvloedig spoelen met water kan het voorkomen dat er nog vuil in de wond aanwezig is. Gaat het om kleine, vaste deeltjes, dan kun je deze voorzichtig verwijderen met een pincet. Aanvullend kun je de wond schoonmaken met een hiervoor bestemd reinigingsmiddel zoals Betadine. Het gebied rondom de wond kun je schoonmaken met reinigingsalcohol. Maar let op: gebruik deze alcohol alleen om de wond heen en niet in de wond zelf.

 

Wanneer de wond goed is schoongemaakt, is het belangrijk om deze goed te bedekken. Hoe je dit doet, is afhankelijk van hoe droog of vochtig de wond is. Is de wond helemaal opgedroogd, dan kun je deze afdekken met een gaaskompres en pleisters. Is de wond nog wel vochtig, kies dan voor vet gaas met hier overheen drukverband.

 

Smeer nooit middelen zoals zalf op de wond. Dit is niet nodig en kan er alleen maar voor zorgen dat het geneesproces vertraagt of dat de wond gaat ontsteken.

Vervang gaas en verband regelmatig

Een grote, open wond kan gedurende enige tijd open blijven. Het is belangrijk om regelmatig het gaas en het verband te vervangen. Zo zorg je ervoor dat de wond schoon blijft. Vervang het gaas en verband elke dag. Wanneer je het oude verband en gaas verwijdert, kun je de wond voorzichtig schoon deppen met een gaasje met ontsmettingsmiddel, alvorens nieuw gaas en verband aan te brengen.

Haal de juiste spullen in huis

Voor de wondverzorging van een open wond is het dus belangrijk om de juiste spullen in huis te halen. Deze koop je in de webshop van ARBO centrum.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou