Welke medicatie mag een BHV'er verstrekken?

Wanneer het gaat om BHV denken veel mensen automatisch aan ongevallen en de bijbehorende werkzaamheden: het verbinden van wonden en dergelijke. Ook schieten BHV’ers te hulp bij brand of een evacuatie. Maar hulp kan in allerlei vormen nodig zijn. Wat te denken van een slachtoffer dat medicatie nodig heeft? Welke medicatie mag een BHV’er verstrekken? Lees verder voor het antwoord.

Welke medicatie mag een BHV’er verstrekken?

Als BHV’er wil je natuurlijk zo snel mogelijk in actie komen en een slachtoffer direct helpen. Er kunnen zich situaties voordoen waarin een slachtoffer dringend medicatie nodig heeft. Denk aan een collega die vergeten is om zijn/haar medicatie te nemen, of iemand die die last kan krijgen van bijvoorbeeld bepaalde aanvallen en daarvoor altijd medicatie bij zich heeft. Mag een BHV’er dan helpen? Welke medicatie mag een BHV’er verstrekken en welke niet?

Het antwoord op deze vraag zal je wellicht verbazen: een BHV’er mag geen medicatie verstrekken, met uitzondering van Paracetamol. Het verstrekken van medicijnen valt namelijk niet onder eerste hulp. Het is zelfs zo dat het toedienen van medicijnen als BHV’er strafbaar is.

Waarom mag een BHV’er geen medicatie verstrekken?

Het voelt misschien onlogisch dat een BHV’er geen medicatie mag verstrekken. BHV’ers zijn er immers om hulp te bieden en kunnen zelfs levensreddend handelen (reanimeren). Echter: medicatie geven valt onder de term “medische handelingen” en BHV’ers zijn niet bevoegd om medische handelingen uit te voeren.

 

Om medicatie te mogen verstrekken, is er dus een medewerker in de organisatie nodig die medische handelingen uit mag voeren.

Hoe zit het met voorgeschreven medicatie?

Een medewerker die voorgeschreven medicatie dient te nemen en in de problemen komt omdat hij/zij deze medicatie niet tijdig heeft genomen, of niet in staat is om tijdig in te nemen, mag wel door BHV’ers geholpen worden. Denk daarbij aan een collega met astma die een aanval krijgt en zijn/haar puffer nodig heeft.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou