Wat zijn de nadelen van een brandslanghaspel?

Met een brandslanghaspel beschik je over een brandblusmiddel dat nooit opraakt. Een brandslanghaspel is aangesloten op de waterleiding en hierdoor is er altijd voldoende bluswater. Maar een brandslanghaspel heeft ook nadelen. Dit zijn er enkele.

Niet alle branden kunnen worden geblust met een brandslanghaspel

Brandslanghaspels zijn alleen geschikt om zogenaamde klasse-A branden mee te blussen. Je spreekt over een klasse-A brand als er sprake is van brand aan vaste stoffen, zoals hout, papier of meubels. Maar zodra het gaat om vloeibare stoffen, olie of elektriciteit, dan is een brandslanghaspel niet geschikt. Bij brandende olie kunnen steekvlammen ontstaan en door het blussen van een elektriciteitsbrand met water is er grote kans op kortsluiting. Of nog erger, de brand kan zich uitbreiden. Je zult dus bij branden, anders dan klasse-A, andere blusapparatuur moeten gaan gebruiken, zoals een schuimblusser.

Stilstaand water

De brandslanghaspel is aangesloten op de waterleiding. En dat is een groot voordeel, want hierdoor kan je onbeperkt blijven blussen. Een brandslanghaspel wordt in de regel niet iedere dag gebruikt. Gelukkig maar. Nadeel is wel dat het water naar de brandslanghaspel stilstaat. En hierdoor is de kans op legionellabesmetting aanwezig. Zorg er daarom voor dat de hoofdkraan van de brandslanghaspel altijd verzegeld is. Op deze manier voorkom je dat de haspel onnodig wordt gebruikt.

Beperkt bereik

Een brandslanghaspel hangt op een vaste plek. De maximale lengte van een brandslanghaspel is 30 meter. In grote gebouwen kan dit een probleem opleveren. Als niet alle plekken worden bereikt, of een gebouw uit meerdere verdiepingen bestaat, moeten er meerdere brandslanghaspels worden geïnstalleerd. 

Ondanks de grote voordelen van de brandslanghaspel, kan het voorkomen dat een draagbare brandblusser een betere optie is. Het duurt namelijk even voordat de brandslanghaspel is geactiveerd en afgerold is. Hiermee gaat kostbare tijd verloren.

Een combinatie is vaak de beste oplossing

In veel bedrijven geldt dan ook dat een combinatie van brandslanghaspels en draagbare schuim- of poederblussers zorgt voor de beste veiligheid.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou