Wat te doen bij een wespensteek?

Wespen. Een klein nadeel van het zomerseizoen. Een wesp voelt zich nogal snel bedreigd en kan dan gemeen steken. Een bij moet een steek met de dood bekopen, maar een wesp niet. Die kan gewoon nog een keer steken. En nog een keer. Dat is op z’n zachtst gezegd niet lekker. Maar wat te doen bij een wespensteek? Hier lees je het.

Pijn en jeuk

De plek waar je gestoken bent wordt bijna onmiddellijk rood en een beetje dik. Kijk eerst goed of de wesp een angel heeft achtergelaten. Meestal is dat niet het geval en kun je het beste de plek van de steek direct goed koelen. Met een natte doek of een coldpack bijvoorbeeld. Jeukt het op de plek van de steek? Probeer om niet te krabben of te wrijven. Je kunt dan namelijk kleine achtergebleven deeltjes die je niet ziet de huid in wrijven.

Angel van wesp toch achtergebleven?

Heeft de wesp toch de angel in je huid laten zitten? Dan kun je deze er gelukkig makkelijk uithalen. Schraap met je nagel over de angel en veeg hem zo uit je huid. Een angel van een wesp heeft namelijk geen haken en is glad. Ga er in ieder geval niet met je vingers of pincet aan trekken. Omdat je dan in de angel knijpt heb je kans dat het overgebleven gif uit de angel in het wondje terechtkomt.

Nog even op een rijtje

  • Check of de wesp een angel heeft achtergelaten
    • Zo ja, verwijder de angel direct
  • Koel de plek waar je gestoken bent
  • Smeer een crème met een pijnstillende werking op het wondje
  • Niet krabben of wrijven
    • Om de jeuk tegen te gaan kun je ook azijn gebruiken. Doe een beetje azijn op een watje en druk dit tegen de plek waar je gestoken bent.

Allergische reactie na een wespensteek?

In veel gevallen is een wespensteek hooguit lastig, maar niet problematisch. Dat kan anders zijn wanneer je een allergische reactie hebt. Hierover is eerder een artikel geschreven. Lees hier verder.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou