Allergische reactie wespensteek

Wespen: ze komen rond je vliegen als ze denken dat je lekker bent of iets lekkers hebt. Zit je op een warme zomermiddag buiten in de tuin aan een glas koele limonade, willen wespen ook meedrinken. Maak niet de fout om ze proberen weg te slaan. Wespen vallen snel aan als ze zich bedreigd voelen. In tegenstelling tot bijen die slechts één keer kunnen steken en daaraan doodgaan, steken wespen rustig nog een paar keer zonder te overlijden. Dat kan voor problemen zorgen. Zeker bij een allergische reactie op een wespensteek.

Een wespensteek is pijnlijk, maar voor de meeste mensen niet gevaarlijk

Een wespensteek doet behoorlijk zeer. Ineens voel je een stekende, brandende pijn. De plek begint vrijwel meteen geïrriteerd rood te verkleuren en op te zwellen. Check voor de zekerheid of er echt geen angel in zit en koel de steekplek zo snel mogelijk. Een verkoelende gelpack doet het goed, maar een natte doek voldoet ook. Daarna kun je een crème of zalf erop smeren om de pijn en jeuk te verminderen. Lees even de gebruiksaanwijzing zodat je er geen fouten mee maakt. Als alles goed verloopt wordt de zwelling minder en is het leed in een paar uur geleden.

Een allergische reactie op een wespensteek kan wel gevaarlijk zijn

Anders wordt de situatie bij een allergische reactie op een wespensteek. Dat kan aardig uit de hand lopen. Over hand gesproken, word je in je hand gestoken, verwijder dan meteen eventuele ringen die je om hebt. Je hand kan opzwellen en dan klemmen de ringen je vingers af. Word je gestoken in de keel, mond of ogen? Bel dan direct 112. Krijg je last van enorme zwellingen die zich uitspreiden over lichaamsdelen, heb je moeite met ademen of slikken (je tong kan bijvoorbeeld opgezwollen zijn) of word je misselijk, moet je overgeven en val je (bijna) flauw? Dan heb je een flinke allergische reactie op een wespensteek. Het is dan echt nodig om medische hulp te krijgen, dus bel 112. Heb je allergiemedicatie in de buurt? Dan kun je die nemen. Het kan verstandig zijn om een immunotherapie te volgen om dit een volgende keer te voorkomen.

Wat te doen bij een heftige allergische reactie?

EHBO is bij een anafylactische reactie door een wespensteek van levensbelang. Door een EHBO cursus bij ARBO centrum te volgen, weet je zeker dat je de juiste kennis en vaardigheden ontwikkelt om een slachtoffer van een allergische reactie op een wespensteek goed te helpen en te communiceren met de hulpdiensten.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou