Wat staat er in een ontruimingsplan?

Organisaties zijn verplicht om een ontruimingsplan te maken. Een ontruimingsplan legt vast wat er gebeurt in het geval van een ontruiming, hoe dit gebeurt en wie waarvoor verantwoordelijk is. Dit zijn natuurlijk slechts enkele onderdelen uit een goed ontruimingsplan. Wat staat onder andere in een ontruimingsplan aangegeven? Wij behandelen de meest voorkomende onderdelen.

Wat staat onder andere in een ontruimingsplan aangegeven?

Elk ontruimingsplan bevat een aantal onderdelen die standaard aanwezig zijn. Wat staat onder andere in een ontruimingsplan aangegeven? De onderstaande zes elementen zijn sowieso aanwezig:

 

  • Gegevens van de organisatie
  • Hoe de bedrijfshulpverlening is georganiseerd
  • De alarmeringsprocedure
  • Taken van BHV’ers bij brand en ontruiming
  • Een situeringstekening / plattegrond
  • Een BHV logboek

 

Waarom de gegevens van de organisatie zijn opgenomen, behoeft uiteraard geen uitleg. De beschrijving van de bedrijfshulpverlening is belangrijk zodat alle medewerkers weten welke voorzorgsmaatregelen er zijn getroffen en welke middelen voorhanden zijn. De alarmeringsprocedure is belangrijk voor eenieder die alarm slaat. Over deze procedure is zorgvuldig nagedacht. De procedure volgen, biedt de grootste kans op een goede afloop bij een ontruiming, brand of andere calamiteit.

 

In de organisatie zijn wellicht verschillende BHV’ers aanwezig. In het ontruimingsplan staat de taakomschrijving van deze BHV’ers en waarvoor zij verantwoordelijk zijn wanneer er ontruimd moet worden.

 

De situeringstekening is cruciaal voor een goede ontruiming. Op deze tekening vindt men een plattegrond van het pand, staan ontruimingsroutes aangegeven en staan onder andere de locaties van brandblussers gemarkeerd.

 

De BHV-organisatie houdt verder een logboek bij. Hierin worden alle gebeurtenissen op BHV-gebied bijgehouden zodat de organisatie up to date blijft.

Hulp bij een ontruimingsplan nodig?

Organisaties kunnen zelf een organisatieplan maken. Dit dient echter wel gecontroleerd te worden door een expert. ARBO centrum kan je hierbij helpen. Ook kunnen wij zorgen voor een ontruimingsplan. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.