Wat kost het verlengen van Code 95?

Ben je beroepschauffeur? Dan ben je verplicht om elke vijf jaar minimaal 35 uur te besteden aan Code 95-nascholing. Doe je dit niet, dan heb je geen geldige Code 95 aantekening en mag je dus ook geen vrachtwagen of bus besturen.

Maar wat kost dat nou, het verlengen van het Code 95 certificaat?

Wat het verlengen van het Code 95 certificaat kost, is grotendeels afhankelijk van de cursussen die je kiest. En wanneer je deze uitvoert. Elke vijf jaar moet je dus minimaal 35 uur aan Code 95 besteden. Maar wanneer je dit doet, maakt niet uit. Als je het maar binnen die vijf jaar doet. De kosten van het verlengen van Code 95 kun je dus uitspreiden over een periode van vijf jaar. Maar je zou er ook voor kunnen kiezen om alle cursussen in één week tijd te doen. De kosten zijn dan niet hoger, maar je krijgt ze wel allemaal in één keer.

Moet ik de nascholing zelf betalen?

In de CAO beroepsgoederenvervoer zijn afspraken gemaakt over de kosten die de werkgever moet vergoeden als de scholing wordt gevolgd in opdracht van de werkgever of op grond van een wettelijke verplichting die is verbonden aan de functie (zoals Code 95).

 

Wat moet de werkgever vergoeden:

  • De cursuskosten;
  • Examengeld;
  • Reiskosten;
  • Cursustijd, wanneer de cursus overdag op een doordeweekse dag is gevolgd.

Wel kan de werkgever je een studiekostenregeling voorleggen. Neem je binnen drie jaar na het volgen van je cursus ontslag, dan moet een deel van de kosten worden terugbetaald. Loopt het contract af of neemt je werkgever het initiatief jou te ontslaan, dan hoef je niets terug te betalen.

Val je niet onder deze CAO, dan kan het zo zijn dat je de kosten zelf dient te dragen. In de praktijk zal dit eigenlijk alleen het geval zijn bij zelfstandigen. Voor beroepschauffeurs in loondienst geldt eigenlijk altijd dat de werkgever de kosten voor Code 95 cursussen vergoedt.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Code 95 halen… hoe?

Code 95 halen… hoe? De Code 95, ook wel vakbekwaamheid vrachtwagen, is de vervanger van het vroegere chauffeursdiploma. Met als belangrijkste verschil dat de Code

Lees verder »