Kan ik Code 95 verlengen?

Ben je beroepschauffeur? Dan ben je verplicht om elke vijf jaar minimaal 35 uur te besteden aan Code 95-nascholing. Doe je dit niet, dan heb je geen geldige Code 95 aantekening en mag je dus ook geen vrachtwagen of bus besturen. Het is dus niet de vraag: kan ik Code 95 verlengen? Je moét deze verlangen. Nascholing is verplicht. Maar hoe doe je dit?

Code 95 verlengen met een nascholingscursus

Je kunt Code 95 verlengen door het volgen van een nascholingscursus.

Meestal duurt deze cursus een dag. Soms kan het in dagdelen. Het maakt niet uit hoe je de cursus volgt, zolang je 35 uur per vijf jaar aan nascholing doet. Je kunt er dus voor kiezen om alle cursussen achter elkaar te volgen, maar ook door deze gedurende vijf jaar te spreiden.

 

Zorg ervoor dat je je inschrijft bij een scholingsinstantie die is gecertificeerd door het CBR. Alleen dan haal je een geldige Code 95. Niet alleen de cursus aanbieder, ook de cursus zelf moet zijn voorzien van deze certificatie door het CBR.

Praktijktraining

Onderdeel van de 35 uren eis is zeven uur praktijkscholing.  Deze praktijkscholing kan bijvoorbeeld bestaan uit één van onderstaande onderdelen:

 

  • EHBO;
  • Het besturen van de heftruck en reachtruck;
  • Het zekeren van de lading;
  • Het bedienen van de autolaadkraan;
  • Het werken met de digitale tachograaf;
  • Het voorkomen van fysieke belasting.

 

Hoewel de zeven uur praktijktraining niet aaneengesloten hoeft te worden gevolgd, is het handig om dit wel te doen.

Code 95 combinatiecursus

Het is ook mogelijk je Code 95 met een ander certificaat te combineren. Superhandig als je naast je werk als chauffeur ook werkt op een bouwplaats, industrieel terrein of magazijn. Er zijn verschillende mogelijkheden.  Zo kan je de Code 95 combineren met een heftruck- of reachtruckcertificaat. Of met een VCA cursus, een logistiek pakket of een cursus ‘veilig werken aan de weg.’ Met deze combinatiecursussen haal je niet alleen een nieuw certificaat, maar kan je ook meteen je uren nascholing registreren.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Code 95 halen… hoe?

Code 95 halen… hoe? De Code 95, ook wel vakbekwaamheid vrachtwagen, is de vervanger van het vroegere chauffeursdiploma. Met als belangrijkste verschil dat de Code

Lees verder »

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.