Wat is een Code 95 rijbewijs?

Een Code 95 rijbewijs is een rijbewijs waarop de aantekening Code 95 staat. Heb je de cursus Code 95 gevolgd? Dan kan je deze laten bijschrijven op je rijbewijs. De Code 95 aantekening wordt geplaatst achter alle onderdelen waarvoor jij een geldig rijbewijs hebt gehaald. Achter de datum van afgifte en voor de verlengdatum.

De Code 95 verplichting geldt in heel Europa. Een belangrijk doel van de Code 95 regel is het terugdringen van het aantal verkeersongevallen met vrachtwagens en bussen. Daarom leer je tijdens het theoretisch deel van de cursus alles over verkeer en techniek en over de administratie van het goederenvervoer. Je sluit de theorie af met een cases administratie VD3 (als je buschauffeur bent) of VC3 (als je vrachtwagenchauffeur bent.  De praktijktoetsen bestaan uit de praktische toets C en de besloten terreintoets.

Hoe kom ik aan de Code 95?

De Code 95 haal je door minstens 35 uren scholing te volgen bij een opleider die is gecertificeerd door het CBR.

Heb je een gecertificeerde opleider gevonden? Geef zo snel mogelijk door dat je de cursus wilt doen om je code 95 te halen. De opleider zal je dan aanmelden bij het CBR. Controleer hierna zelf via mijn CBR of je cursus is aangemeld. Let op: hier ben je zelf verantwoordelijk voor.

Je kan dit heel makkelijk controleren door met je DigiD in te loggen. Je kan dan meteen zien hoeveel punten je reeds hebt behaald, of nog moet halen. Je opleider zal tijdens de cursus je aanwezigheid registreren. Zorg er daarom voor dat je aanwezig bent en kom op tijd.

Hoe lang is een Code 95 rijbewijs geldig?

Het Code 95 rijbewijs is vijf jaar geldig. Is het verlopen, dan ben je verplicht om minimaal 35 uur te besteden aan CCV-nascholing. Doe je dit niet, dan heb je geen geldige Code 95 aantekening en mag je geen vrachtwagen of bus besturen.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Code 95 halen… hoe?

Code 95 halen… hoe? De Code 95, ook wel vakbekwaamheid vrachtwagen, is de vervanger van het vroegere chauffeursdiploma. Met als belangrijkste verschil dat de Code

Lees verder »