Wat is REOB?

De term “REOB” ben je misschien wel eens tegengekomen in een bedrijf. Misschien wel in je eigen bedrijf. Maar wat is REOB? REOB staat voor “Regeling Erkenning Onderhoud Blusmiddelen”. Het is een certificering die onderhoudsbedrijven voor blusmiddelen kunnen behalen. Moéten behalen zelfs. Wij leggen je graag uit waarom.

Brandblusmiddelen moeten worden gekeurd

Bedrijven zijn wettelijk verplicht om met goedgekeurde brandblusmiddelen te werken. Doe je dat niet, dan zorg je niet alleen voor onveilige situaties: het kan je ook nog eens op sancties komen te staan. Hoe vaak brandblusmiddelen moeten worden gekeurd, is van een aantal zaken afhankelijk. De branche en het risico op brand spelen een belangrijke rol. In de regel dient elke brandblusser elke twee jaar gekeurd te worden. Maar het is ook mogelijk dat een keuring jaarlijks plaats moet vinden, halfjaarlijks, of zelfs vaker.

Wie keurt de brandblusmiddelen?

Het spreekt natuurlijk voor zich dat niet zomaar iedereen de brandblusmiddelen kan keuren. Om er echt zeker van te zijn dat middelen veilig zijn, moet een specialist hiernaar kijken. Dat is waar REOB om de hoek komt kijken. Specialisten die REOB gecertificeerd zijn, zijn officieel goedgekeurd om keuringen uit te mogen voeren. Dit maakt het aantonen dat brandslanghaspels, blustoestellen en droge blusleidingen goed beheerd, onderhouden en gecontroleerd zijn, een stuk gemakkelijker.

Waarom laat je alleen keuren door een REOB-erkende specialist?

Laat je brandblussers altijd keuren door een REOB-erkende specialist. Dit is de beste manier om er zeker van te zijn dat je middelen goed geïnspecteerd worden.

 

Laat je een keuring verzorgen door een bedrijf zonder REOB certificaat, dan kan het zijn dat die keuring wellicht niet eens geldig is. Je denkt misschien te werken met goedgekeurde blusmiddelen, maar het kan zijn dat dit niet zo is. Bij een controle, tijdens gebruik van blussers of na een calamiteit kan dit voor problemen zorgen.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou