Wat is epilepsie?

Een aandoening die wordt veroorzaakt door een stoornis in de hersenen. In de hersenen vindt constant beweging plaats van hersencellen die boodschappen aan elkaar doorgeven door middel van chemische stoffen en elektrische signalen.

 

Bij deze processen gaat soms iets mis, waardoor kortsluitingen in de hersenen ontstaan: verstoringen van de elektrische prikkeloverdracht. Dit zijn aanvallen, die ook insulten worden genoemd. Het kan aangeboren zijn, maar het kan ook pas op latere leeftijd optreden. Ook kinderen kunnen dus getroffen worden door een epilepsie aanval. De oorzaken van epilepsie zijn verschillend. Zo kan er sprake zijn van erfelijkheid, maar het kan ook worden veroorzaakt door hersenletsel, bijvoorbeeld na een ongeval of een beroerte. Bij velen is er geen directe oorzaak bekend. Er wordt niet direct van epilepsie gesproken wanneer iemand een aanval krijgt. Er kunnen ook zogenoemde gelegenheidsaanvallen plaatsvinden die zich slechts eenmalig voordoen, dat betekent niet dat de diagnose direct gesteld kan worden.

Symptomen epilepsie aanval

Aanvallen kunnen zich op verschillende manieren uiten.De symptomen zijn zeer uiteenlopend en afhankelijk van de soort aanval. De symptomen kunnen variëren van het ervaren van bepaalde sensaties zoals dingen zien, ruiken of horen die er niet zijn tot hevig schokken van het lichaam. Het is belangrijk om te weten wat je moet doen als je ziet dat iemand een epilepsie aanval krijgt. Let daarom goed op de meest voorkomende epileptische aanval symptomen.

Focale aanval

Deze aanval is lastig te herkennen. Welke verschijnselen er optreden verschilt per persoon. Voor de omgeving is meestal niet zichtbaar dat er een epilepsie aanval plaatsvindt. De symptomen epilepsie bij een focale aanval zijn uiteenlopend. Iemand kan last hebben van verwardheid en stemmingsveranderingen.

 

Het kan ook zo zijn dat iemand een vreemd geluid maakt of een geur ruikt die er niet is. Een focale aanval vindt plaats in een specifiek gedeelte van de hersenen en kan overgaan tot een tonisch-clonische aanval waarbij beide hersenhelften betrokken zijn. Bij een focale aanval met intacte gewaarwording verliest de persoon het bewustzijn niet, en weet de persoon na de aanval wat er gebeurd is. Dat noemt men een focale aanval met intacte gewaarwording.

 

Deze aanval kan zich ontwikkelen tot een focale aanval met verminderde gewaarwording, waarbij het bewustzijn gedeeltelijk verloren wordt. Een focale aanval kan zich ook ontwikkelen tot een tonisch-clonische aanval.

Tonisch-clonische symptomen epilepsie aanval

Dit betekent letterlijk verkrampt en schokkend. Deze epileptische aanval symptomen zijn het best te herkennen, omdat het slachtoffer dan eerst verkrampt en schokkend reageert. De eerste fase is de tonische fase. Alle spieren zullen dan aanspannen, waardoor het lichaam verstijft. Dit duurt ongeveer een halve minuut. Daarna begint de clonische fase. De persoon begint dan hevig te schokken door het aanspannen en ontspannen van de spieren.

 

Er kan ook sprake zijn van enkel een tonische aanval, waarbij iemand verstijft raakt. Ook een clonische aanval is mogelijk, er doen zich dan enkel ritmische schokken voor. Wanneer een epileptische aanval langer dan 5 minuten duurt spreekt men van een status epilepticus. Het is dan meestal nodig om medische hulp in te roepen. Als omstander is het vaak een ingrijpende gebeurtenis om te zien dat iemand een aanval krijgt. In een bhv cursus leer je hoe te handelen bij symptomen epilepsie .

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.