Wat is een oogdouche?

Wanneer er gekeken wordt naar veelvoorkomend letsel op de werkvloer, valt in vrijwel alle sectoren op dat letsel aan ogen zeer vaak voorkomt. Bescherming van de ogen is dan ook cruciaal. Men kan een veiligheidsbril dragen om het risico op letsel zo veel mogelijk te beperken. Een ongeluk valt echter nooit helemaal uit te sluiten. Daarom is een oogdouche belangrijk. Wat is een oogdouche? Een oogdouche is een systeem voor oogspoeling waarbij gevaarlijke chemicaliën en stoffen of splinters effectief uit het oog kunnen worden gespoeld. Hiermee kan (ernstiger) letsel voorkomen worden.

Meerdere soorten oogdouches

De vraag “wat is een oogdouche” kan op meerdere manieren worden beantwoord. Er zijn namelijk diverse soorten oogdouches. Van speciale kranen tot vaste spoelstations en mobiele oogdouches. Dit kunnen verplaatsbare stations zijn, maar ook kleine, losse flessen. Deze laatste variant is bekend als oogspoelfles.

 

Wat voor soort oogdouche het meest geschikt is voor een organisatie, hangt mede af van de aard van de werkzaamheden en de bijbehorende risico’s. Deze worden vastgesteld in een RI&E (Risico Inventarisatie & Evaluatie). In omgevingen waar gewerkt wordt met gevaarlijke chemicaliën is bijvoorbeeld een spoelstation met een hoge wateropbrengst cruciaal.

 

Idealiter wordt er gezorgd voor een volwaardig oogspoelstation, maar zijn er tevens genoeg oogspoelflessen aanwezig. Zo weet men zeker dat wanneer er zich een calamiteit voordoet, er altijd snel goede hulp geboden kan worden. Overigens gelden deze flessen nooit als volwaardige vervanging van een hoofddouche of -station, maar als waardevolle aanvulling op locatie. Hiermee kan eerste hulp geboden worden. Bij ongelukken is een snelle behandeling vaak van groot belang en dat geldt helemaal voor de ogen. Door direct na blootstelling aan een schadelijke stof of splinter gebruik te maken van een oogdouche, kan mogelijk (ernstig) letsel worden voorkomen.

Oogdouche bestellen bij ARBO centrum

Bij ARBO centrum kan men snel en eenvoudig online de juiste oogdouche bestellen. Wij leveren diverse soorten. Bij vragen over oogdouches staan wij altijd klaar met meer informatie en advies.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.