Wat is een heftruckchauffeur?

Hij/zij is in menig organisatie de spil van het bedrijf in logistiek opzicht. Voor het vervoeren, uitladen, klaarzetten en/of inladen van ladingen, is de heftruckchauffeur vaak de belangrijkste persoon. De heftruckchauffeur zorgt ervoor dat alle ladingen op de juiste plek komen te staan, of naar de juiste plek worden verplaatst.

 

Natuurlijk komt daar meer bij kijken dan alleen spullen van A naar B brengen. Niet voor niets dient een heftruckchauffeur in het bezit te zijn van een heftruckcertificaat: het heffen en vervoeren van lasten dient met grote zorg en zorgvuldigheid te gebeuren. Vaak werken heftruckchauffeurs met zware ladingen, die daardoor een gevaar kunnen vormen. Voor henzelf, maar ook voor de omgeving. De ladingen vertegenwoordigen vaak ook nog eens een aanzienlijke economische waarde.

 

Een heftruckchauffeur heeft dus een grote verantwoordelijkheid. Maar naast secuur en veilig moet de chauffeur ook snel kunnen werken. Vaak is er sprake van tijdsdruk. Andere partijen zijn dikwijls afhankelijk van het presteren van de heftruckchauffeur. Denk aan een vrachtwagenchauffeur die wacht tot zijn/haar wagen is ingeladen om te kunnen vertrekken. Of afnemers die wachten om door hen bestelde producten in ontvangst te nemen.

Wie mag heftruckchauffeur zijn?

Een heftruckchauffeur dient in het bezit te zijn van een heftruckcertificaat. Als chauffeur heb je namelijk bepaalde wettelijke verplichtingen op het gebied van veiligheid. Chauffeurs moeten te allen tijde kunnen aantonen dat zij capabel zijn om het voertuig te besturen en goed opgeleid zijn op het gebied van veiligheid en risico’s. Het heftruckcertificaat is de beste manier om dit aan te tonen. Vrijwel alle werkgevers stellen het hebben van dit certificaat verplicht.

 

Iedereen vanaf 16 jaar mag zijn/haar heftruckcertificaat behalen en daarmee werken als heftruckchauffeur. Chauffeurs onder de 18 jaar mogen een heftruck alleen besturen onder begeleiding van een meerderjarige chauffeur (collega) met een heftruckcertificaat.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou