Wat is een graafmachine?

Wat is een graafmachine? De naam zegt het al: een graafmachine gebruik je hoofdzakelijk om te graven. Het is één van de populairste machines voor (zwaar) grondverzet. Graven is niet het enige wat de graafmachine kan. Een graafmachine is multi-inzetbaar. Want behalve het graven van bijvoorbeeld greppels en kuilen, kan de graafmachine ook grond verzetten en vrachtwagens laden.

Een veelzijdig voertuig dus. Kenmerkend aan een graafmachine is dat deze is uitgerust met rupsbanden. Zo kan een graafmachine ook op bijvoorbeeld bouwterreinen prima werken.

Waar wordt de graafmachine gebruikt?

Graafmachines kom je voornamelijk als graafwerktuig op bouwterreinen tegen. Maar zoals we al schreven: de graafmachine is multi-inzetbaar en kan ook onder andere:

  • Ingezet worden voor sloopwerkzaamheden
  • Hijsen;
  • Grond verdichten;
  • Bomen verwijderen;
  • Lading verplaatsen.

Wat onderscheidt een graafmachine van andere machines?

We schreven net al dat een graafmachine meestal is uitgerust met rupsbanden. Wanneer we het hebben over een graafmachine, gaat het over de machine met knik arm en graver die rijdt op rupsbanden. Eigenlijk is alleen dát een echte graafmachine. Toch wordt de term (door leken) wel eens breder gebruikt. Er zijn namelijk meer voertuigen die kunnen graven. Denk aan een bulldozer of shovel. 

Wat onderscheidt dan een graafmachine van andere machines? Naast de rupsbanden is dat vooral het feit dat een graafmachine op zijn plek kan draaien. De cabine kan draaien terwijl het voertuig stil blijft staan. Dit maakt een graafmachine ondanks zijn vaak flinke formaat zeer wendbaar. Je kunt er zonder te hoeven verrijden op een groot gebied mee werken. Mede daarom is een graafmachine vaak de beste keuze bij zware werkzaamheden.

Heb ik een certificaat nodig om met een graafmachine te kunnen werken?

Ja. Alle graafmachines vallen volgens de Arbowet onder de gevaarlijke voertuigen. En dus is een certificaat verplicht. Je kunt dit certificaat behalen door een cursus te volgen. Slaag je, dan ontvang je een officieel certificaat dat 5 jaar geldig is.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou