Wat is de geldigheidsduur van een heftruckcertificaat?

Een basiscursus heftruck volgen

De vraag of een heftruckcertificaat verplicht is komt vaak voorbij. Wettelijk gezien is het niet verplicht om een heftruck certificaat te halen, maar volgens de Arbowet is het wél verplicht om een gedegen instructie te volgen. Een basiscursus heftruck is hier het perfecte voorbeeld van! In sommige gevallen is alleen een heftruck herhalingscursus nodig.

Een verlopen certificaat

Een heftruck certificaat is niet eeuwig geldig. Wanneer het certificaat bijna verloopt is het handig om alvast een  herhalingscursus in te plannen. Wanneer je te lang doorwerkt met een verlopen certificaat, ben je namelijk al die tijd niet verzekerd wanneer er een eventueel bedrijfsongeval plaatsvindt.

Wanneer kun je een herhalingscursus volgen?

Zodra je een heftruckcertificaat hebt behaald mag je hiermee 5 jaar lang een heftruck besturen. De geldigheid van een heftruckcertificaat is namelijk 5 jaar. Na deze 5 jaar moet je het heftruckcertificaat verlengen. Je kunt dan de herhalingscursus volgen! Uit ervaring blijkt dat de herhalingscursus nog altijd heel veel extra kennis bij brengt. Juist na zoveel jaren is de kans groot dat een groot deel van de theoretische kennis is vervaagd. Ook veranderen in de loop van de jaren de regels en/of wetgeving. Na het behalen van de herhalingscursus is je certificaat weer met 5 jaar verlengd. 

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou