Wat is de beste plek voor een koolmonoxidemelder?

Een koolmonoxidevergiftiging is letterlijk levensgevaarlijk. Daarom is een koolmonoxidemelder een must have. Het is natuurlijk belangrijk om deze op de juiste plek te plaatsen. Maar wat is de beste plek voor een koolmonoxidemelder? De beste plek om een koolmonoxidemelder te plaatsen is in een ruimte waar verbrandingsapparaten hangen, zoals een cv ketel of een gaskachel.

Werken deze apparaten goed, dan is er niet zoveel aan de hand. Bij een goed werkend verbrandingsapparaat wordt zuurstof aangetrokken van buiten en gassen worden naar buiten afgevoerd. Maar als de gassen niet voldoende naar buiten worden afgevoerd, dan komt dit vrij in de ruimte waar de cv ketel staat. Er kunnen hoge concentraties koolmonoxide vrijkomen met als gevolg een koolmonoxidevergiftiging.

Koolmonoxide stijgt namelijk door warme lucht. Je hangt de koolmonoxidemelder dan ook altijd boven het verbrandingsapparaat of aan het plafond. 

Waarom een koolmonoxidemelder?

In Nederland sterven gemiddeld 10 tot 15 mensen per jaar door koolmonoxidevergiftiging. In bijna de helft van deze gevallen komt dit door een defect aan een verbrandingsapparaat.

Koolmonoxide ruik je niet. Je merkt dus niets als er hoge concentraties koolmonoxide vrijkomen. En dan kan het snel te laat zijn. Zeker wanneer je slaapt. Je wordt dan namelijk niet wakker en kunt stikken. Een koolmonoxidemelder merkt hoge concentraties wel tijdig op en kan dus letterlijk je leven redden.


Vaak is een defecte cv ketel de oorzaak van een koolmonoxidevergiftiging. Schaf je een nieuwe cv ketel aan? Laat deze installeren door een erkend installateur. En laat je cv ketel goed onderhouden. Dat betekent dat je cv ketel in ieder geval iedere twee jaar een schoonmaakbeurt en controle krijgt. Een APK voor je cv ketel zeg maar.

Waar plaats je de koolmonoxidemelder niet?

Je plaatst geen koolmonoxidemelder:

  • Achter de gordijnen;
  • Op een plek waar het toch of vochtig is;
  • Op een stoffige plek;
  • In de serre of in de garage;
  • In de zon;
  • Bij een ventilator of airco.
Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou