Wat is Code 95?

De Code 95 is de vervanger van het vroegere chauffeursdiploma. Met als belangrijkste verschil dat de Code 95 verplichting geldt in heel Europa.

Waarom heeft de Code 95 het chauffeursdiploma verdrongen? Het belangrijkste doel van de Code 95 regel is in heel Europa een grotere verkeersveiligheid te waarborgen. Er moest een regeling komen om het aantal verkeersongevallen met vrachtwagens en bussen te verminderen. 

Europa heeft ook een klimaat-ambitie. De Code 95 helpt om de CO2 uitstoot te verlagen door reductie van het brandstofverbruik. Daarom is een verplicht onderdeel van de cursus: een dag zuinig rijden, waarbij je door middel van theorie en praktijk leert om zo zuinig mogelijk met jouw vrachtwagen te rijden.

Wat leer je tijdens de cursus?

Tijdens de theorievakken leer je alles over verkeer en techniek, over de administratie van het goederenvervoer. Je sluit de theorie af met een cases administratie VD3 (als je buschauffeur bent) of VC3 (als je vrachtwagenchauffeur bent.
 

De praktijktoetsen bestaan uit de praktische toets C en de besloten terreintoets

Verder mag je voor nascholing (je moet elke 5 jaar minimaal 35 uur nascholing volgen) kiezen uit een aantal onderdelen, als:

  • EHBO;
  • Het besturen van de heftruck en reachtruck;
  • Het zekeren van lading;
  • Het bedienen van de autolaadkraan;
  • Het werken met de digitale tachograaf;
  • Hoe voorkom je fysieke belasting.

Wie betaalt de Code 95?

Hoewel iedere beroepschauffeur altijd zelf verantwoordelijk is: de werkgever betaalt. Dat is geregeld in de CAO beroepsgoederenvervoer.

En werkgevers doen daar niet moeilijk over, want goed geschoolde chauffeurs zijn kostbaar en breed inzetbaar. Met de Code 95 vergroot jij je kennis. En met die kennis ben jij een waardevolle medewerker. Het is dus zeker in het belang van jouw werkgever dat jij je Code 95 behaalt en behoudt.

Wel kan je werkgever je een studiekostenregeling voorleggen. Neem je binnen 3 jaar na het volgen van je cursus ontslag, dan moet je een deel van de kosten terugbetalen. Loopt je contract af of neemt je werkgever het initiatief je te ontslaan, dan hoef je niets terug te betalen.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Code 95 halen… hoe?

Code 95 halen… hoe? De Code 95, ook wel vakbekwaamheid vrachtwagen, is de vervanger van het vroegere chauffeursdiploma. Met als belangrijkste verschil dat de Code

Lees verder »