Wat betekent basisveiligheid VCA?

Wat betekent basisveiligheid VCA? VCA komt in diverse vormen. Basisveiligheid VCA, ook bekend als VCA Basis, B-VCA of VCA-B is, zoals de naam al zegt, de absolute basis. Een zeer, zeer belangrijke basis. VCA begon ooit in de petrochemie, maar is inmiddels de standaard in tientallen sectoren. Bij SSVV (Stichting Samenwerken Voor Veiligheid), het beherende orgaan van VCA, zijn maar liefst 23 brancheorganisaties aangesloten. In al deze branches geldt VCA in principe als verplicht. Met basisveiligheid VCA voldoen medewerkers aan deze verplichting.

Wat betekent basisveiligheid VCA precies?

Het is goed om te weten dat er voor iedere medewerker in VCA branches een passende VCA is. Voor de meeste medewerkers is dit basisveiligheid VCA. Dit is namelijk de variant van VCA voor uitvoerende medewerkers.

 

Basisveiligheid VCA leert medewerkers alles wat zij moeten weten op het gebied van risico’s qua veiligheid, gezondheid en milieu. Dankzij deze kennis zijn medewerkers beter in staat om hun werkzaamheden capabel uit te voeren met het oog op veiligheid in algemene zin. Het voornaamste doel van VCA is om het aantal arbeidsongevallen terug te dringen. Daarin is het succesvol. VCA kwam tot stand eind jaren 80 en werd in 1994 voor het eerst officieel ingevoerd in de petrochemie; een sector die te kampen had met zeer veel ernstige en dodelijke bedrijfsongevallen. Mede dankzij VCA is dat teruggedrongen.

 

Dat is ook in andere sectoren gelukt. Goed opgeleide medewerkers die veiligheidsrisico’s kunnen (h)erkennen, raken minder vaak betrokken bij arbeidsongevallen.

Hoe ziet B-VCA eruit?

Je certificaat basisveiligheid VCA behaal je door examen te doen. Slaag je voor het examen, dan ontvang je een officieel certificaat en een officiële VCA pas waarmee je aan kunt tonen aan de wettelijke eisen te voldoen.

 

Leren voor het VCA examen kan met behulp van VCA boeken, een e-learning cursus of een VCA cursus. De VCA cursus duurt één dag en wordt aansluitend afgesloten met een examen. Wil jij je VCA certificaat behalen? Tijdens de VCA cursus worden onder andere de volgende onderwerpen behandeld:

 

  • Wetgeving
  • Ongevallen: oorzaken en preventie
  • Gevaarlijke stoffen
  • Ergonomische werkplek
  • Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)

 

Aan het einde van de middag wordt het VCA examen afgenomen door een onafhankelijk examenbureau. De geldigheid van je certificaat is 10 jaar.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

VCA verbodsborden

VCA verbodsborden VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. VCA verbodsborden worden gebruikt in situaties en bij bedrijven waar de VCA regels gelden

Lees verder »