Wanneer moet je zwachtelen?

Een vreemd woord eigenlijk, zwachtelen. Toch weten de meeste mensen (in grote lijnen) wel wat ermee bedoeld wordt. Een zwachtel is niets meer of minder dan een lange smalle strook stof die je om een deel van je lichaam kan wikkelen. Dat kan een arm of een been zijn, maar ook een hand of een van de vingers. Meestal is de stof elastisch of in elk geval een beetje rekbaar.  Zwachtelen creëert een drukverband. Dit kun je doen om steun te bieden of om een bloeding te stelpen. Wanneer moet je zwachtelen?

Wanneer moet je zwachtelen?

Je moet sowieso zwachtelen als je een open wond hebt. Aan je been bijvoorbeeld. De zwachtel zorgt ervoor dat het vocht beter wordt afgevoerd. De open wond kan dan beter genezen.

Wanneer nog meer? In het geval van een abnormale vochtophoping. Dit is meestal het geval als je een van je ledematen hebt verstuikt of verrekt. Zo’n vochtophoping wordt ook wel oedeem genoemd. Lees ook wanneer je juist niet moet zwachtelen.

Verbinden of zwachtelen?

Het heeft met elkaar te maken, maar is toch niet precies hetzelfde. Hoe zit dat?

Als je een open wond verbindt, gaat het vaak meer om een noodverband. Totdat je bij de huisartsenpost of eerste hulp terecht kunt. Zwachtelen is ook verbinden, maar dan op een speciale manier. Door de techniek die bij zwachtelen gebruikt wordt, ontstaat er een drukverband. Je stimuleert hiermee de doorbloeding en het vocht hoopt minder of niet meer op.

Kun je zelf een zwachtel aanbrengen?

Misschien wel. Dat ligt eraan of je de kennis hebt die daarvoor nodig is. Het is niet zomaar een gaasje om je arm of been wikkelen. Er komt een speciale techniek bij kijken. Vooral de druk die je uitoefent, op het gebied waar de kwetsuur zit, is belangrijk. Die druk moet goed verdeeld worden om de juiste steun te geven. Als je het verkeerd doet (te los of te strak) kan de genezing langer duren. Soms leidt het zelfs tot complicaties. En dat wil je natuurlijk niet.

Leer zwachtelen in een cursus

Heb jij die kennis nog niet en zou je wel graag leren hoe je op een goede manier kunt zwachtelen? Dan is een EHBO cursus of BHV cursus een goed idee. Met vestigingen door heel het land is er altijd een vestiging bij jou in de buurt.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.