Wanneer mag je niet zwachtelen?

Een zwachtel, ook wel compressieverband, wordt voornamelijk gebruikt bij de behandeling van een abnormale vochtophoping of bij een open wond. Maar ook na een kwetsuur of verstuiking kan worden gezwachteld.  De zwachtel werkt als drukverband voor extra steun. Is er sprake van een zware blessure of letsel, dan is het zwachtel letterlijk een noodverband dat ervoor kan ervoor zorgen dat je tijdelijk mobiel blijft en je lichaam kunt belasten. Er zijn ook situaties waarin je juist niet moet zwachtelen. Wanneer mag je niet zwachtelen? Je mag niet zwachtelen in de onderstaande situaties.

Situaties waarin je niet mag zwachtelen

Er mag niet worden gezwachteld bij:

  • Acuut hartfalen. Bij het zwachtelen van de benen zal het vocht omhoog gaan, richting het hart. Dit kan fataal aflopen;
  • Hartaderproblemen. Er ontstaat druk, waardoor de bloedtoevoer naar de huid en het onderhuidse weefsel vermindert. Hierdoor kan weefsel afsterven of gaan zweren;
  • Een huidaandoening of wond die vaak verzorging vraagt;
  • Hoge bloeddruk.

Wat is zwachtelen?

Zwachtelen is een manier van verbinden die voornamelijk wordt gebruikt bij mensen die last hebben van vochtophoping. Door te zwachtelen ontstaat er druk op het lichaamsdeel, waardoor het vocht uit het weefsel wordt gedrukt.

Het verband wordt strak aangetrokken. Het gaat hierbij vaak om de benen. Door de druk die ontstaat, wordt het bloed als het ware uit de vaten gedrongen. Zodra het bloed in de onderliggende bloedvaten terecht komt, wordt het opgenomen in de bloedstroom en komt het uiteindelijk bij het hart terecht.

Waar moet je op letten bij het zwachtelen?

Zwachtelen vereist een bepaalde techniek en kennis.

  • Leg de zwachtel altijd aan zonder kreukels en vouwen.
  • Zorg dat de zwachtel helemaal glad is. Er kunnen drukplekken ontstaan.
  • Zorg ervoor dat de druk evenredig wordt verdeeld.
  • Gaat het om zwachtelen als steun, gebruik dan een laag watten ter drukverdeling
  • Vul holtes en uitstekende delen, zoals de knieschijf en enkel- en elleboogknobbels op met beschermende en opvullende producten, zoals bandage en tape.

Wil je goed leren zwachtelen, dan is het verstandig om een EHBO- of BHV cursus te volgen.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.