Wanneer kan ik Code 95 bijschrijven?

Ben je beroepschauffeur en bestuur je een vrachtwagen of bus? Dan ben je verplicht een Code 95 certificaat te behalen. Heb je je Code 95 behaald? Dan kan je deze bij de gemeente laten bijschrijven op je rijbewijs. Voor het bijschrijven van de Code 95 heb je geen gezondheidsverklaring nodig.

Je kan je code 95 alleen halen bij een gecertificeerde scholingsinstantie. En gecertificeerd betekent in dit opzicht: erkend door het CBR.

Als je minimaal 35 punten hebt behaald ben je geslaagd voor de Code 95. Deze haal je door elke vijf jaar minstens 35 uren scholing te volgen. Je opleider zal tijdens de cursus je aanwezigheid registreren. Zorg dus dat je aanwezig bent en kom op tijd.

Mijn Code 95 is verlopen, wat nu?

Als je Code 95 is verlopen, dan mag je niet meer beroepsmatig rijden. Pas na het volgen van 35 uren nascholing, is het mogelijk de Code 95 te verlengen.

Wat kost het rijden zonder Code 95?

Het rijden zonder Code 95 is niet goedkoop en niet zonder risico. Word je betrapt op het rijden zonder Code 95? Dan krijg je een boete van 900 euro.

En krijg je een ongeluk of veroorzaak je schade? De verzekering zal niet uitkeren. Je rijdt namelijk met een ongeldig rijbewijs. Zorg er daarom voor dat je op tijd je Code 95 (her)haalt en laat bijschrijven.

Je bent zelf verantwoordelijk, maar je werkgever betaalt de kosten van de Code 95. Dit is geregeld in de CAO beroepsgoederenvervoer. En logisch, immers je werkgever is er niet bij gebaat als jij zonder een geldig rijbewijs de weg opgaat.

Wel kan je werkgever je een studiekostenregeling voorleggen. Neem je binnen 3 jaar na het volgen van je cursus ontslag, dan moet je een deel van de kosten terugbetalen. Loopt je contract af of neemt je werkgever het initiatief je te ontslaan, dan hoef je niets terug te betalen.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Code 95 halen… hoe?

Code 95 halen… hoe? De Code 95, ook wel vakbekwaamheid vrachtwagen, is de vervanger van het vroegere chauffeursdiploma. Met als belangrijkste verschil dat de Code

Lees verder »