Wanneer heb je Code 95 nodig?

De Code 95 is de vervanger van het vroegere chauffeursdiploma. Met als belangrijkste verschil dat de Code 95 verplichting geldt in heel Europa.

Je hebt de Code 95 nodig als je beroepschauffeur bent en woont en werkt in de EU.

Waarom de Code 95?

De Europese Unie had twee belangrijke opdrachten. Een grotere verkeersveiligheid in heel Europa en het terugdringen van de CO2 uitstoot.

Met de invoering van de Code 95 is een grote stap gezet op weg naar deze ambities en het verbeteren van het imago van de Europese transportsector.

Een belangrijke reden voor het invoeren van de Code 95 regeling was om een grotere verkeersveiligheid te waarborgen. Er moest een regeling komen om het aantal verkeersongevallen met vrachtwagens en bussen te verminderen.  De Code 95 bestaat daarom uit een aantal onderdelen die gericht zijn op veiligheid.

Tijdens de theorievakken leer je alles over verkeer en techniek, over de administratie van het goederenvervoer. Je sluit de theorie af met een cases administratie VD3 (als je buschauffeur bent) of VC3 (als je vrachtwagenchauffeur bent).  De praktijktoetsen bestaan uit de praktische toets C en de besloten terreintoets.

Naast deze verplichte delen mag je voor je nascholing vrijwillig kiezen voor aanvullende delen als:

  • EHBO;
  • Het besturen van de heftruck en reachtruck;
  • Het zekeren van lading;
  • Het bedienen van de autolaadkraan;
  • Het werken met de digitale tachograaf;
  • Het voorkomen van fysieke belasting.

Veilig rijden is zuinig rijden

Een verplicht onderdeel van de cursus is een dag zuinig rijden. Door middel van theorie en praktijk leer je om zo zuinig mogelijk met jouw vrachtwagen te rijden. Door zuinig te rijden reduceer je brandstofverbruik. Door reductie van brandstofverbruik verlaag je je CO2 uitstoot. Nog een belangrijke ambitie van de EU.

Nascholing verplicht

Code 90 nascholing is verplicht: je dient elke 5 jaar minimaal 35 uur aan nascholing te volgen.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Code 95 halen… hoe?

Code 95 halen… hoe? De Code 95, ook wel vakbekwaamheid vrachtwagen, is de vervanger van het vroegere chauffeursdiploma. Met als belangrijkste verschil dat de Code

Lees verder »