Wanneer heb ik vrijstelling van Code 95?

In de basis moeten beroepschauffeurs voldoen aan de Code 95 verplichting. Deze verplichting houdt in dat je elke 5 jaar minimaal 35 uur aan nascholing dient te volgen. Hoe je deze verplichting precies invult, daar ben je vrij in. Zo kun je elk jaar bijvoorbeeld een dag nascholing volgen of er juist voor kiezen om alle benodigde uren in één week te registreren. Er zijn echter gevallen waarin je vrijstelling van Code 95 kunt krijgen. Hierbij leggen wij uit hoe dit zit.

Wanneer geldt Code 95 vrijstelling?

Allereerst geldt Code 95 vrijstelling voor chauffeurs in bepaalde beroepen, namelijk: politie, brandweer, het leger, handhaving of een medische noodvervoersdienst. Code 95 is in het leven geroepen om professionele chauffeurs zo veilig mogelijk te laten rijden. In de zojuist genoemde beroepen worden chauffeurs al met regelmaat (aanvullend) opgeleid en daarom geldt hier Code 95 vrijstelling.

 

Ook wanneer je niet in één van deze beroepen werkt, is het mogelijk dat je vrijstelling van Code 95 krijgt. Dat kan in de volgende gevallen:

 

  • Wanneer je privé een vrachtwagen of bus bestuurt
  • Indien je voertuig maximaal 45 km per uur mag rijden
  • Als je onderweg bent naar een garage voor onderhoud
  • Als je bezig bent met rijles, rijexamen of de Code95
  • Wanneer je goederen vervoert die bestemd zijn voor de landbouw, tuinbouw, visserij, veeteelt en bosbouw.

Hoe weet ik of ik in mijn specifieke situatie in aanmerking kom?

De website van het CBR geeft veel informatie over de regelgeving van de Code 95. Twijfel je? De website bevat links en regelhulpen die het zoeken makkelijker maken.

Ik kom niet in aanmerking voor vrijstelling, wat nu?

Kom je niet in aanmerking voor vrijstelling, dan adviseren we je zo snel mogelijk een afspraak te maken voor de opleiding Code 95 of de vervolgopleiding. ARBO centrum biedt diverse Code 95 cursussen aan. Ook kun je bij ons diverse certificaten voor bedrijfsvoertuigen behalen inclusief Code 95 nascholing.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Code 95 halen… hoe?

Code 95 halen… hoe? De Code 95, ook wel vakbekwaamheid vrachtwagen, is de vervanger van het vroegere chauffeursdiploma. Met als belangrijkste verschil dat de Code

Lees verder »